Rusvaj na ginekološkom odeljenju 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina dnevni list „Mali žurnal“ objavio je vest o događaju koji je uzrujao pacijentkinje ginekološkog odeljenja opšte državne bolnice.

Ne samo da je nastala pometnja u zdravstvenoj ustanovi, već je, piše „Mali žurnal„, već je događaj zaprepastio i čitav komšiluk, kao i slučajne prolaznike.

U čemu je „prava stvar“ list nije uspeo da sazna, ali sudeći po besomučnoj i urenbesnoj larmi i vriskanju, koji su dolazili sa trećeg sprata zgrade, izgleda da se desila kakva strahovita lomnjava među učenicama, koje slušaju babički kurs i ujedno stanuju na tom spratu.

Rusvaj na ginekološkom odeljenju 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

„Uverili su nas da se takve ili slične scene češće dešavaju, ali je ova poslednja svojom izbezumljenošću prevazišla sve ostale. Bolesnice ili porodilje, koje u tom odeljenju traže negu i mir, koji su takvim ženama uslov za uspešno lečenje, moraju se ljuto varati u svojim očekivanjima i proklinjati čas kad su kročile u tu bolnicu“, navodi se u tekstu.

Po svemu sudeći, u tom odeljenju se ne zna „ni ko pije, ni ko plaća – samo se zna da orgijama, koje se tu teraju, nema kraja“.

U nastavku teksta, autor postavlja pitanje nadležnima šta misle da učine od tog odeljenja.

„Misle li da je probitačnije za publiku, koja od tog odeljenja traži pomoć u slučaju bolesti ili porođaja, zaplašiti je takvim divljačkim scenama kojima jedan monstrum, kao što je doktor N. H. Nikolić (šef ginekološkog odeljenja bolnice prim. aut.) ne može da učini kraj, ili je bolje da taj zavod od lečilišta postane pravo mučilište za one, koje nesrećnim slučajem i po zloj sudbini zapadnu u tu orgijašku pećinu?“, navodi se u tekstu.

U nastavku, autor ističe kako je jedini krivac za ovakvo stanje na odeljenju bolnice, njegov žalosni šef, „koga sa svoje nesposobnosti ne ferma niko ni u šta“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari