Ružić: Broj romske dece koja pohađaju osnovnu školu veći za 15 odsto 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Broj romske dece u Srbiji koja pohadjaju osnovnu školu povećan je za 15 odsto dok je broj onih koji završavaju srednju školu uvećan za petinu, izjavio je danas ministar prosvete Branko Ružić.

On je u razgovoru sa visokim komesarom OEBS za nacionalne manjine Kairatom Abdrakhmanovim ocenio da je Srbija „prepoznata kao primer dobre prakse“ u oblasti poboljšanja dostupnosti i kvaliteta obrazovanja za pripadnike nacionalnih manjina.

„S jedne strane, omogućeno je pravo na školovanje na maternjem jeziku, a s druge strane, kroz obavezan predmet, učenici ovladavaju srpski jezik. Oni mogu da slušaju nastavu na srpskom jeziku sa fakultativnim predmetom na maternjem jeziku ili kroz dvojezičnu nastavu“, naveo je Ružić a prenelo Ministarstvo prosvete.

Dodao je da je jedna od prioritetnih oblasti u Strategiji obrazovanja do 2030. godine prevencija osipanja romske dece iz obrazovnog sistema i podsetio da Ministarstvo prosvete, kroz posebnu meru, stipendira 6.533 studenata romske nacionalnosti, od kojih su 65 odsto devojke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari