Ružić sa visokim komesarom OEBS-a: Povećan broj romske dece u obrazovnom sistemu 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ministar prosvete Branko Ružić istakao je danas na sastanku sa visokim komesarom OEBS-a za nacionalne manjine Kairatom Abdrakhmanovim da Ministarstvo prosvete aktivno radi na poboljšanju dostupnosti i kvaliteta obrazovanja za pripadnike nacionalnih manjina, poštujući u potpunosti međunarodne standarde u toj oblasti, kao i da smo u toj oblasti prepoznati kao primer dobre prakse.

 

„Kada je obrazovanje na jezicima manjina u pitanju, imamo jednu od najboljih praksi u regionu i šire. S jedne strane, omogućeno je pravo na školovanje na maternjem jeziku, a s druge strane, kroz obavezan predmet, učenici ovladavaju srpski jezik, jezik zemlje u kojoj žive. Takođe, mogu da slušaju nastavu na srpskom jeziku sa fakultativnim predmetom na maternjem jeziku ili dvojezična nastava koja se uglavnom koristi u kombinaciji srpsko-engleski, mađarsko-nemački, srpsko-irski i srpsko-bugarski“, objasnio je ministar.

On je rekao da postoji kontinuitet u broju učenika koji pohađaju nastavu na jednom od osam jezika nacionalne manjine, bilo u osnovnoj ili srednjoj školi.

„Sa nacionalnim savetima Ministarstvo je razvilo dobru saradnju i zajedno se bavimo jačanjem mehanizama za unapređenje interkulturalnog obrazovanja, unapređenjem nastave koja promoviše različitost i dalji profesionalni razvoj nastavnika koji rade sa nacionalnim manjinama“, rekao je on.

Ružić je podsetio da naš sistem prepoznaje i pravo manjina na obrazovanje i na nivou visokog obrazovanja i kao primer naveo da Odsek Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu od prošle godine ima u ponudi studijski program – Poslovni informacioni sistem, koji se izvodi kombinovano na srpskom jeziku i albanskom jeziku. Upisana su 262 studenta, od čega su 172 Srbi.

Ministar Ružić je istakao da su veoma dobri efekti mera podrške obrazovanju romskih učenika.

„Imamo povećanje od 20 odsto romske dece koja pohađaju predškolske ustanove, 15 odsto romske dece koja pohađaju osnovnu školu i 20 odsto dece koja završavaju srednju školu. Odustajanje je smanjeno na sedam procenata, rekao Ružić.

On je naglasio da je jedna od prioritetnih oblasti u Strategiji obrazovanja do 2030. godine je prevencija njihovog osipanja iz obrazovnog sistema i podsetio da je Ministarstvo, kroz posebnu meru, stipendira 6.533 studenata romske nacionalnosti, od kojih su 65 odsto devojke.

Ministar je zahvalio visokom komesaru Abdrakhmanovom na podršci koju OEBS godinama pruža Srbiji kako bi se unapredilo obrazovanje na jezicima manjina, kako bi sistem bio inkluzivan i dopstupan za svu decu i podsticao kod njih demokratske vrednosti i toleranciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari