Ružić: Nema govora da vrtići i mlađi osnovci idu na onlajn nastavu 1Branko Ružić Foto: Beta/Saša Đorđević (Arhiva)

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je danas da Krizni štab nije na jučerašnjoj sednici doneo odluku o tome da sve škole pređu na onlajn nastavu i da „ne dolazi u obzir da se na republičkom nivou uvodi onlajn nastava za predškolske utsnove i prvi ciklus osnovnog obrazvanja“

– To nismo uradili ni u vreme kada nije bilo vakcine, ne vidim razlog zašto bismo sada – rekao je Ružić prilikom posete Osnovnoj školi „Olga Milošević“ u Smederevskoj Palanci.

Ministar je rekao da situacija u obrazovnom sistemu nije alarmanta, ali da je evidentno da u urbanim sredinama, naročito u Beogradu, dolazi do porasta broja zaražene dece.

– Da li ćemo primenjivati model onlajn nastave odlučićemo na jednoj od sledećih sednica Kriznog štaba. Uvek smo slušali struku. Nije juče doneta odluka da će se od ponedeljka preći na onlajn nastavu, danas Tim za škole odlučuje o modelu nastave koji će se primenjivati od ponedeljka. Podsetiću da smo na početku, već u dugoj nedelji školske godine, imali nekih 30 lokalnih samouprava u kojima smo u srednjim školama imali kombinovani model, u tri jedinice lokalne samouprave smo imali samo onlajn model, a u ovoj nedelji je samo tri opštne u kojima su srednje škole na kombinovanom modelu. To govori da smo svakodnevno analizirali situaciju, menjali mere, doneli odluku kada delimo odeljenja na grupe i to je dalo rezultate. Kada uradimo jasnu analizu videćemo da li postoji potreba da se na teritoriji Republike donesu tako oštre mere – kazao je ministar.

On je istakao da važno da „po ko zna koji put ne tražimo razloge negde drugde, nego u nama samima, odnosno u onima koji se nisu vakcinisali“.

– Tu je srž problema i srž rešenja – rekao je ministar prosvete.

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da odluku o eventualnom prelasku svih škola na onlajn nastavu donosi Krizni štab.

– Dok ne bude doneta takva odluka  Tim za škole, će kao i do sada, doneti odluku o modelima nastave u određenim lokalnim samopuravama koji će se primenjivati od ponedeljka, 25. oktobra. Odluka Tima za škole biće saopštena sutra – ističu u Ministarstvu.

Članovi Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) sutra će stupiti u jednodnevni štrajk upozorenja tako što neće držati prvi čas u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni, izjavila je za Danas Valentina Ilić, predsednica tog sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari