Ružić: Škole će blagovremeno obavestiti roditelje o izvođenju nastave u utorak 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Škole će blagovremeno obavestiti roditelje i učenike o načinu izvođenja nastave tokom sutrašnjeg dana, saopštio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Nakon dojava o podmetnutim bombama koje su putem elektronske pošte upućene danas na adrese velikog broja škola u Beogradu, ekipe kontradiverzionih ekipa MUP-a su na terenu i obavljaju preglede, navodi se u saopštenju.

Ružić je pozvao roditelje i učenike na strpljenje i smirenost.

„Iako sve ukazuje da su dojave lažne, ne smemo se igrati i sami procenjivati situaciju. Bitno je da sledimo proceduru u ovim situacijama i osiguramo bezbednost u školama“, rekao je ministar, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Kada je u pitanju nadoknada časova koji su propušteni zbog ove situacije, škole mogu koristiti različite modele za nadoknadu u zavisnosti od svojih kapaciteta – onlajn nastava, sažimanja gradiva, dodatni časovi. U nadležnosti direktora škole je da odabere adekvatan način za nadoknadu, uz saglasnost školske uprave.

„Neke škole su već, uz pomoć gugl učionice i drugih platformi, organizovale onlajn nastavu za časove koji su propušteni danas, dok su se neki učenici vratili u učionice nakon izvršenih bezbednosnih provera“ rekao je Ružić.

U 97 osnovnih škola i nekoliko srednjih škola u Beogradu jutros su stigle dojave o postavljenim bombama, zbog čega je u mnogima od njih otkazana nastava. Pregled škola od strane kontradiverzionih ekipa i dalje traje, s obzirom da su dojave o podmetnutim bombama stigle na elektronske adrese velikog broja škola, nezvanično je rečeno Danasu u MUP-u.

U Ministarstvu prosvete nisu znali da nam kažu da li je 97 konačan broj škola koje su dobile informaciju da su postavljene bombe, kako su jutros saopštili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari