Ružić: Suštinska promena uprave 1Foto: N1

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da u Srbiji lokalna samouprava i cela uprava prolaze kroz proces suštinskih reformi, zahvaljujući kojima će uprava postati otvorena, efikasna i moderna.

Uređuje se i novi sistem plata, koji zahteva veliki rad, koordinaciju i komunikaciju – interresornu i sa sindikatima, rekao je Ružić na promociji Indeksa dobre uprave na lokalnom nivou.

Napravili smo Indeks dobre uprave. To je važan i dobar projekat za lokalne samouprave, koji će pružiti uvid u napredak u obezbeđivanju kvalitetnih zasluga za građane, izjavio je Ružić.

On je ocenio da je dobra uprava ključna za jačanje poverenja građana u rad državnih organa.

Prema Ružićevim rečima, Indeks dobre uprave treba da realno prikaže stanje u svakoj lokalnoj samoupravi.

To je alat koji će pomoći da se iznedre nove ideje o tome šta se može bolje uraditi. Indeks dobre uprave je samo polazna osnova za ono što Ministarstvo uprave namerava da uradi za dve do tri godine, uključujući i Indeks zadovoljstva građana, izjavio je Ružić.
Taj projekat se realizuje uz nemačku finansijsku podršku.

Nemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman je izneo podatak da je njegova zemlja od 2000. godine pružila Srbiji pomoć veću od 1,8 milijardi evra.

Lokalna administracija je bitna za jačanje efikasne državne administracije, koja je važan preduslov za evropske integracije Srbije, rekao je Ditman.

On je ocenio da Indeks dobre uprave predstavlja izuzetan instrument unapređenja javne administracije na lokalnom nivou.
Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić je izjavio da se izradom Indeksa dobre uprave „dobija mogućnost da budemo boji nego što smo bili“.

Važna je spremnost Srbije da bude deo EU, što se najčešće svodi na spremnost jedne države da primeni standarde Unije. Zato vodimo računa o tome kako da se podigne nivo znanja i kapaciteta lokalnih samouprava i pojedinaca koji u njima rade, rekao je Staničić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari