Ružić zadovoljan rezultatima u poslednjih godinu dana 1Foto: Beta/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Ministar prosvete Branko Ružić zadovoljan je rezultatima koji su u oblasti obrazovanja postignuti u proteklih godinu dana, kao i zbog toga što je te napore prepoznala i podržala Evropska unija.

Govoreći na današnjoj sednici Međuministarskog saveta za praćenje i usmeravanje sprovođenja reforme u oblasti obrazovanja, Ružić je podsetio da su status i tok reforme obrazovanja u Srbiji i tokom prethodnih godina dobijali pozitivnu ocenu Evropske unije.

„To je potvrđeno i uspešnom realizacijom najvećeg dela aktivnosti koje su planirane i podržane iz sredstava takozvane Sektorske budžetske podrške, kao modaliteta instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije, koji je i osmišljen tako da osnaži upravo sistemski pristup realizaciji strateških ciljeva“, rekao je Ružić, a prenosi u saopštenju Ministarstvo prosvete.

U saopštenju se ističe da je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre čestitao na rezultatima koje je Srbija postigla u oblasti obrazovanja, a koje su navedeni u godišnjem izveštaju u procesu pridruživanjaa Srbije EU.

On je ocenio da je ovo važan tranzicioni period za Srbiju i kao primer uspešnih reformi naveo modernizaciju kurikulama u osnovnim i srednjim školama, Nacionalni okvir kvalifikacija, kao i proces digitalizacije nastave.

Na skupu je istaknuto da je fokus Ministarstva u prethodnom periodu bio usmeren na digitalizaciju procesa učenja i prilagođavanje nastave uslovima izazvanim pandemijom virusa kovid 19.

„Žiofre je čestitao na aktivnom učešću Srbije u projektima kao što su Erazmus i Horizont 20/20.  Ambasador je podsetio da je ovo četvrti sastanak i ocenio da predstavlja primer dobre prakse u razmeni stavova, kao i dobar primer kontinuiranog dijaloga.

On je naveo da je potrebno da Srbija nastavi da radi na ključnim pitanjima kao što je sistemska podrška deci iz ranjivih kategorija i da je potrebna dodatna podrška i fokus na ranom obrazovanju.

Žiofre je dodao da su potrebni dalji napori u kontekstu uspostavljanja koherentnog informacionog sistema koji će uključivati i međunarodne indikatore i postizanje pune usklađenosti mehanizma obezbeđivanja kvaliteta u visokom obrazovanju sa preporukama Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA)“, navodi se u saopštenju.

Međuministarski savet je telo koje je u Republici Srbiji uspostavljeno radi efektivne koordinacije, na najvišem nivou, svih aktivnosti potrebnih za uspešno i celovito sprovođenje obrazovne reforme, odnosno realizacije strateških ciljeva Ministarstva, definisanih pre svega Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine, koja je usvojena u junu ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari