Ružić: Zakon unapređuje efikasnost inspekcija 1Foto: printscreen/ N1

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave predstavilo je danas Nacrt izmena i dopuna Zakona o inspekcijskim nadzoru sa ciljem da dodatno unapredi efikasnost inspekcija, a odgovorna privreda rastereti troškova koje nameću suvišne kontrole.

„Ključna reč je poverenje, jer će kompanije sa dobrom istorijom poslovanja ubuduće češće obavljati samoprovere umesto da budu predmet nadzora inspektora, ocenio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, navodi se u saopštenju.

Status „subjekta od poverenja“ namenjen je preduzećima koja su se dokazala visokim standardima poslovanja i poštovanjem propisa što će u praksi značiti da ih najmanje četiri godine inspekcije neće posećivati u redovnim kontrolama. Ti privredni subjekti biće dužni da obavljaju samoprovere i inspekcijama dostavljaju izveštaje o rezultatima.

Predloženo je da primena ovog instituta počne dve godine posle usvajanja zakona, jer je potrebno vreme da se primene metode i instrumenti za procenu rizika u okviru platforme e-Inspektor i potrebno je vreme da se, na osnovu procene rizika, stvori baza podataka o „dobroj“ i „lošoj“ privredi, navodi se u saopštenju.

Za one koji možda ovaj novi insitut vide kao način za zloupotrebu važno je da znaju da ovaj status može biti i oduzet i to trajno, predočio je Ružić. Izmene zakona prepoznaju i institut sporazuma o priznanju prekršaja, za čiju je primenu Nacionalna alijansa za lokalni ekonosmki razvoj (NALED) pripremio smernice, ali i mogućnost da preduzeća sama prijave da su u prekršaju, uz podršku inspektora isprave neusaglašenosti i tako izbegnu kaznu.

Ružić je zahvalio NALED i Ambasadi Norveške koji su kroz projekat „Jačanje inspekcijskog, upravnog i upravno-sudskog nadzora nad inspekcijskim nadzorom“, zajedno sa Ministarstvom i Koordinacionom komisijom Vlade Srbije za inspekcijski nadzor radili na pripremi Nacrta zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari