Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je juče da je prva pošiljka ruskih raketa „zemlja-vazduh“ stigla u njegovu zemlju, javila je agencija AP. Asad je izjavio libanskoj TV stanici Al Manar da je prva pošiljka raketa za protivvazdušni sistem dalekog dometa tipa S-300 stigla u Siriju, ali nije precizirao kada. „U Siriju je stigao prvi kontingent ruskih raketa S-300, a ostatak ćemo dobiti uskoro“, rekao je Asad.


Sirijski predsednik je dao ekskluzivni intervju stanici Al Manar, čiji vlasnik je ekstremistička grupa Hezbolah, koja podržava Asadov režim u borbi protiv pobunjenika, navodi FoNet. Asad je rekao da je u poslednjim vojnim operacijama u Siriji uspostavljena ravnoteža snaga, preneo je Bi-Bi-Si.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov optužio je juče sirijsku opoziciju da podriva međunarodnu mirovnu konferenciju o Siriji „Ženeva 2“ tako što za svoje učešće na njoj postavlja uslove koje nije moguće ispuniti, prenela je Beta. „Imamo utisak da Sirijska nacionalna koalicija i njihovi regionalni finansijeri čine sve kako bi sprečili početak političkog procesa i kako bi obezbedili vojnu intervenciju“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.

On je kazao da je nemoguće ispuniti uslov koji sirijska opozicija

postavlja za svoje učešće na „Ženevi 2“, a to je odlazak sa vlasti Bašara al Asada. „Sirijska nacionalna koalicija nije spremna da učestvuje na konferenciji bez prethodnih uslova. Te uslove je nemoguće ispuniti. Niko ne treba da postavlja ultimatume“, naveo je ruski šef diplomatije.

Održavanje konferencije „Ženeva 2“ predložile su Sjedinjene Države i Rusija, kao pokušaj da se okonča dvogodišnji građanski rat u Siriji, u kojem je poginulo više od 94.000 ljudi. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun je u sredu izjavio da više važnih pitanja vezanih za konferenciju „Ženeva 2“ nije rešeno, uključujući i datum kada će ona biti održana.

Mekejn za intervenciju, podseća na BiH i Kosovo

Američki senator Džon Mekejn je posle boravka u Siriji ocenio da bi Vašington trebalo da se uključi u sukob u toj zemlji, uz konstataciju da su Amerikanci otišli u Bosnu i na Kosovo i bili u stanju da zaustave genocid bez mnogo problema. Mekejn je, posle susreta sa sirijskim pobunjenicima, rekao da angažman SAD u Siriji ne bi izgledao kao učešće u ratovima u Iraku i Avganistanu. Svi govore o problemima američke intervencije u Avganistanu i Iraku, ali SAD imaju i pozitivna iskustva iz angažovanja u inostranstvu, izjavio je Mekejn, navodeći kao primere BiH i Kosovo, javlja DPA. Mekejn je zatražio da američki predsednik Barak Obama naoruža sirijske pobunjenike. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari