Nemačka nevladina organizacija GTZ među prvima je počela sa sprovođenjem projekata u Istočnoj Srbiji i upravo su rezultati koji su postignuti u prethodnom periodu uslovili pojavljivanje novih programa podrške razvoju ovog regiona u oblasti razvoja turizma u poslednjih nekoliko godina. U opštini Golubac očekuju da će sprovođenje projekta ,,Opšti ekonomski razvoj Dunava’’ predstavljati snažan podsticaj napretku ovog kraja, regiona Donjeg Podunavlja i cele Istočne Srbije.

Od velike je važnosti što druga faza ovog projekta obuhvata veći broj opština od kojih je i opština Golubac, kao i činjenica da se faza planiranja u velikoj meri oslanja na identifikaciju želja i potreba građana i lokalnih samouprava. Usvojena je i Strategija razvoja turizma koja će u narednom periodu biti redefinisana u skladu sa novonastalim okolnostima, urađeno je 13 master planova za razvoj turizma u destinacijama od prioritetnog značaja, a prošle godine je usvojen i Zakon o turizmu koji po prvi put definiše okvir za planski razvoj turističke privrede na svim nivoima.

Obezbeđivanje planske i projektno – tehničke dokumentacije, postojanje prethodnih studija opravdanosti i definisanje infrastrukturnih i drugih projekata od važnosti su za razvoj opština, zajedno sa jačanjem kapaciteta na opštinskom nivou za sprovođenje projekata i dobijanje sredstava iz programa međunarodne pomoći, predstavlja održivi razvoj čitavog regiona i opštine Golubac. Otvaranjem Dunavske kancelarije za Istočnu Srbiju protekle sedmice u Golupcu ima važnu ulogu u saradnji podunavskih zemalja u sprovođenju projekata vezanih za Dunav.

– Pored samih ,,Gvozdenih vrata Dunava’’ pokrenuti su projekti: Rekonstrukcije Golubačke tvrđave, izgradnja marine, šetno-biciklističke staze, plaže i ribarskog sela, preko kojih će potencijali i mogućnosti ekonomskog razvoja prelepog Dunava biti prezentovani na najbolji način i imati uticaja na bolji život svih građana ove podunavske opštine i Istočne Srbije. Jer, saradnja između opština i regiona duž Dunava biće sve neophodnija u budućnosti za razvoj zajedničkog evropskog identiteta u Podunavlju – kaže predsednik opštine Golubac dr Nebojša Mijović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari