Sa dva minus na dva: Srbija “popravila” ocenu iz oblasti zaštite životne sredine 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Udruženje nevladinih organizacija Koalicija 27 saopštilo je danas da je u Izveštaju o evrointergraciji zemalja Zapadnog Balkana napredak Srbije u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena ocenjen kao izvestan, što znači da je Evropska komisija (EK) Srbiji dala prelaznu ocenu.

Umesto ograničenog napretka od prošle godine u ovoj godini Srbija je stigla do izvesnog, a ako bi to bila ocena u školi, to bi bio napredak sa dva minus na dva, kažu iz Koalicije 27.

Navedeno je da EK vidi napredak u tome da je Srbija usvojila dugoočekivanu Strategiju niskougljeničnog razvoja, da je napredovala u izradi Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i da je povećala investicije u zaštitu životne sredine.

Da bi Srbija dalje napredovala i sa ocene dva prešla na ocenu tri trebalo bi da unapredi strukturu sektora zaštite životne sredine, da uskladi ključne nedostatke Zakona o planiranju i izgradnji sa međunarodnim standardima, uskladi Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu i Zakon o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu sa direktivama Evropske unije, poručuju iz Koalicije 27.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari