Koalicija 27: Srbija nije napredovala u oblasti zaštite životne sredine (VIDEO) 1foto FoNet/MUP Srbije

Srbija nije napredovala u primeni odredaba iz Poglavlja 27 za pristupanje Evropskoj uniji (EU) koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, zaključeno je danas na predstavljanju „Izveštaja iz senke“ organizacije „Koalicija 27“ u Privrednoj komori Srbije.

Ovogodišnji izveštaj, pod nazivom „Zelena agenda bez agende“, obuhvatio je kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, kvalitet vode, zaštitu prirode, buku, klimatske promene i šumarstvo, a panelisti su se složili da su, iako ekologija nije visoko pozicionirana na političkim agendama u Srbiji, građani poslednjih godina postali svesniji njenog značaja.

„Sve više građana razume zašto je važno brinuti o životnoj sredini. Nema te partijske knjižice koja može da vas spasi od zagađenja vazduha“, rekao je predstavnik „Inženjera zaštite životne sredine“ Igor Jezdimirović.

On se pored ostalog osvrnuo i na stanje divljih deponija u Srbiji na kojima se često dešavaju požari i ocenio da je komunalni sektor Srbije „na srednjovekovnom nivou“.

„Godišnje se desi 1.760 požara na divljim deponijama u Srbiji. To znači da u proseku pet deponija dnevno gori. Ti požari zagađuju vazduh, ali i zemljište. Na kraju najveći deo tog zagađenja do nas dođe kroz hranu“, kazao je Jezdimirović.

Ognjen Pantić iz Beogradske otvorene škole rekao je da je neusaglašenost lokalnih akcija i nacionalnih strategija veliki problem i da spore administrativne procedure „koče napredak“ u oblasti ekologije.


Pantić smatra da je jedan od problema postojanje puno agendi koje nisu međusobno povezane.

Na skupu je istaknuto i da je 21 grad u Srbiji na listi preterano zagađenih, a predstavnica Beogradske otvorene škole Mirjana Jovanović saopštila je da su ulaganja u organizaciju specijalizovanr izložbe „Expo 2027“ veća nego u rešavanje mnogobrojnih problema životne sredine.

Iako je u celokupnom sektoru izostao napredak, učesnici diskusije su kao pozitivne pomake naveli usvajanje Plana o upravljanju vodama, kao i povećane investicije obasti očuvanja prirode.

„Koaliciju 27“ osnovale su organizacije civilnog društva 2014. godine sa ciljem da prate i doprinose procesu usklađivanja i primene politika i propisa Srbije sa pravnim okvirom Evropske unije u oblasti životne sredine i klimatskih promena.

Organizacije udružene u „Koaliciju 27“ su: Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvorena škola, Centar za unapređenje životne sredine, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Inženjeri zaštite životne sredine, Jedan Stepen Srbija, Mreža za klimatske akcije Evrope (CAN), Mladi istraživači Srbije i Svetska organizacija za prirodu (WWF).

U koaliciji su i Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvorena škola, Centar za unapređenje životne sredine, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Inženjeri zaštite životne sredine, Jedan Stepen Srbija, Mreža za klimatske akcije Evrope (CAN), Mladi istraživači Srbije i Svetska organizacija za prirodu (WWF).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari