"U Beogradu ove godine bilo samo 24 dana sa povećanim zagađenjem vazduha": Vlada Srbije najavila veći budžet za životnu sredinu 1Foto: Shutterstock

Vlada Srbije saopštila je danas da nastavlja da radi na merama za zaštitu i unapređenje vazduha i da je ukupan budžet za životnu sredinu u 2024. godini 18 puta veći nego 2010.

Kako je u saopštenju navedeno, prioritetne aktivnosti su zamena energenata u domaćinstvima i javnim objektima onim koji su ekološki prihvatljivi, unapređenje energetske efikasnosti, pošumljavanje, zabrana paljenja strnjike, zamena starih vozila i povećanje broja elektro punjača na javnim putevima.

Usvojenim budžetom za 2024, za gašenje kotlarnica i zamenu energenata u objektima javnih institucija koje za grejanje koriste ugalj, mazut i lož ulje, predviđeno je milijardu dinara, što je pet puta više nego što je izdvojeno u 2023, piše u saopštenju.

"U Beogradu ove godine bilo samo 24 dana sa povećanim zagađenjem vazduha": Vlada Srbije najavila veći budžet za životnu sredinu 2
Grafika: Vlada Srbije

„Rezultati dosadašnjeg rada Vlade na smanjenju zagađenja vazduha su već vidljivi, u Beogradu je ove godine bilo samo 24 dana sa povećanim zagađenjem vazduha, dok je 2011. godine bilo 122 dana“, navedeno je u saopštenju.

„Takođe, u Boru 2023. godine nije bilo dana sa prekoračenjem dnevne vrednosti sumpor-dioksida, a 2012. je bilo 116 dana, dok je srednja vrednost sumpor-dioksida 10 puta manja nego 2012. godine i skoro četiri puta je ispod granične vrednosti“, ukazano je u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari