Mada su rezultatski podbacili u prijateljskim mečevima sa Novim Zelandom (0:1) i Poljskom (0:0), a oscilacijama u igri tokom tih 180 minuta pomalo zabrinuli naciju, poslovično (pre)velikih očekivanja, najbolji fudbaleri Srbije veruju da će ove subote protiv Kameruna, na oproštaju od publike u Srbiji, pokazati pravo lice, ono koje smo gledali tokom čitavih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi (11. jun – 11. jul). Susret sa jednom od najboljih afričkih selekcija idealna je prilika da se indirektno opipa puls Gane, prvog protivnika „orlova“ na Mundijalu, a pobedom na Partizanovom stadionu sebi i drugima podigne samopouzdanje pred duel sa selekcijom našeg stručnjaka Milovana Rajevca, 13. juna u Pretoriji, odnosno bitke s Nemačkom i Australijom posle toga.

-Godinu i po dana su naši navijači bili uz ovu reprezentaciju i pomagali joj da se plasira na Svetsko prvenstvo, a sada je red na nama da im se zahvalimo na tome. Nema lepšeg poklona od pobede na poslednjem susretu pred naš put u Južnu Afriku. I nama su potrebni dobra igra i rezultat protiv jakog Kameruna, zbog onoga što nas čeka na Mundijalu. Želja nam je da maksimalno, i u svakom pogledu, spremni dočekamo mečeve sa Ganom, Nemačkom i Australijom. Za mene tri finala – jasan je kapiten najjače srpske fudblaske reprezentacije Dejan Stanković, koji bi i pored problema s kolenom trebalo da predvodi „orlove“ na generalnoj probi pred start borbi za titulu planetarnog prvaka.

– Nema ljubavi bez bola, ni sportskih uspeha bez trpljenja. Želim da budem uz svoje drugove – ne povlači se osvajač Lige šampiona sa italijanskim Interom.

Milan Jovanović ne vidi razloga za paniku posle nešto slabijih izdanja u kontrolnim utakmicama u Austriji. Poštuje pravo na lični stav kolege Branislava Ivanovića, ali ne slaže se s njegovom konstatacijom da „Srbija ne liči na tim iz kvalifikacija“, izrečenu posle remija s Poljacima.

-Svi smo mi različite ličnosti, s manje ili više sličnim odnosno različitim pogledom na stvari. Mislim da nema razloga za sumnju u ovaj tim i kvarenje atmosfere. Verujem da možemo bolje od onoga što smo pokazali u poslednje dve utakmice, ali ne treba se unapred opterećivati, već samo nastaviti s radom i igrom koji su nas i odveli u Južnu Afriku. Gana je prva prilika za to – objašnjava jedan od naših najboljih pojedinaca tokom kvalifikacija i novi član Liverpula.

Lanetov veliki prijatelj, na krilu nezadrživi, Miloš Krasić takođe smatra da se stvari razvijaju u dobrom smeru.

-Protiv Novog Zelanda i Poljske osetio se malo i umor od dugih i jakih klupskih sezona, ali svakim danom priprema sve više smo vraćali potrebnu fizičku i mentalnu snaga. Ne bih zbog dva meča bez pobede i gola dovodio u pitanje sve ono što smo napravili i demonstrirali poslednjih 18 meseci. Nema razloga ni za kakav strah. Ovi igrači i stručni štab znaju šta treba raditi. Ništa se nije promenilo – uverava zvezda moskovskog CSKA.

Za Gojka Kačara, igrača srednjeg reda nemačke Herte, izabranici selektora Radomira Antića su već protiv Poljaka pokazali više nego u duelu sa Novozelanđanima.

-Ko je hteo mogao je da vidi progres u igri u odnosu na prvi test u Austriji. Očekujem da protiv Gane nastavimo da idemo tom uzlaznom putanjom. I, ako je moguće, pobedom se oprostimo od navijača u našoj zemlji.

Za prvog golmana reprezentacije Vladimira Stojkovića svejedno je da li će ili neće napadom Kamerunaca komandovati „strašni“ golgeter Intera Semjuel Eto, kojem je kamerunski Savez zbog crfvenog kartona u jednoj prijateljskoj utakmici preporučio da ne nastupi u Beogradu.

-I bez njega Kamerun ima dovoljno dobrih i opasnih šutera. Bavim se, ipak, samo mojom ekipom. Bilo bi divno kada bismo napravili trijumfalnu uvertiru za meč sa Ganom, za nedelju dana u Južnoj Africi – kaže srpski čuvar mreže u duelu sa Kamerunom, koji u našu prestonicu dolazi posle remija sa Slovačkom i Gruzijom, a na SP će nastupati u E grupi, sa ekipama Danske, Holandije i Japana.

I ministri obišli gradilište

Veliko gradilište nadomak Beograda osim fudbalera i stručnog štaba naše reprezentacije obišli su i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić, koji je kao gazda buduće nacionalne kuće fudbala, sa prvim čovekom opštine Stara Pazova Goranom Jovićem, bio domaćin nekim od najviđenijih ljudi FSS, ali i predstavnicima srpske vlade – ministarki sporta i omladine Snežani Marković – Samardžić i ministru ekonomije i ravoja Mlađanu Dinkiću, sa saradnicima.

Vidić pod temperaturom

Sa izleta u Staroj Pazovi izostao je jedino Nemanja Vidić. Štoper „orlova“ i Mančester junajteda je zbog povišene temperature (37.3) pošteđen obilaska gradilišta i svečarskog ručka u Novoj Pazovi. Usled stomačnih tegoba naš defanzivac propustio je i prijateljki meč sa Poljskom, na pripremama u Austriji.

Brkić: Tešim se što sam najmlađi

-Neću lagati, teško mi je palo ispadanje sa konačnog spiska za Mundijal. Video sam sebe u Južnoj Africi, mada sam znao da jedan od golmana ostaje u Srbiji. Tešim se što sam najmlađi od nas četvorice. I gledam unapred. Neću klonuti duhom, nadam se da ću ponovo biti s reprezentacijom već u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo – utučen je, ali ne i ljut Željko Brkić, prekobrojni sa spiska od 23 imena za SP.

Postavljeni tereni i reflektori

-S obzirom na dugu zimu i kišno proleće koje smo imali, dinamika poslova je odlična. Niču zgrade, postavljeni su reflektori i tereni, a za desetak dana biće urađena i drenaža igrališta. Sve teče po planu, finansijska konstrukcija je takođe zatvorena, pa ćemo za nekoliko meseci otvoriti jedan od najmodernijih sportskih kompleksa u Evropi – zadovoljno „raportira“ generalni sekretar FSS Zoran Laković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari