Stopostotnom invalidu iz Bele Palanke Dejanu Đorđeviću (43), opština Bela Palanka je sredstvima iz opštinskog budžeta i uz pomoć donatora kupila vakuumske proteze koje će mu donekle olakšati život i kretanje. Dejan je pre četiri godine, posle strujnog udara ostao bez obe noge.

Ove teške povrede zadobio je radeći na ćišćenju rezervoara za vodovod u Beloj Palanci koji se nalazio ispod dalekovoda. Nesrećnim slučajem se noseći metalnu šipku ispod dalekovoda napravio strujni luk i kroz njegovo telo prošla je struja jačine od 35.000 volti. Ostao je bez nogu, a ruke su mu praktično spržene od strujnog udara. Desnom rukom uopšte ne može da se služi, a leva je jedva pokretna. Vakuumske proteze bile su mu neophodne kako bi mogao sam da se kreće. Vrednost nabavke ovih proteza je nešto više od pola miliona dinara.

– Na ove proteze čekao sam više od pola godine, ali nijednog trenutka nisam gubio nadu. Proteze su sada stigle i polako se navikavam na njih. Hvala svima koji su mi pomogli i učestvovali u ovoj akciji. Ranije nisam mogao nigde da idem van kuće i da se krećem. Sada ću bar moći da šetam. Moći ću da izađem i do grada – kaže Dejan. Predsednik opštine Bela Palanka Aleksandar Živković kaže da su u opštini srećni što su uspeli da prikupe sredstva i Dejanu kupe neophodna pomagala.

– Opština Bela Palanka je iz budžeta, ali i uz pomoć ‘’Obuće Pavle’’, ‘’Sim-Impeksa’’ i trgovinskih preduzeća ‘’MGM’’ i ‘’Kivi’’, uspela da obezbedi Dejanu bolje proteze koje će mu olakšati da može bolje da se kreće i da izađe u grad, da se druži sa svojim prijateljima. Pomogli smo jednom mladom čoveku. Naša opština je mala i nerazvijena, ali smo osetljivi na sve ono što se događa ljudima oko nas i pomažemo koliko možemo – kaže Živković.

O Dejanu posle nesreće brinu roditelji penzioneri – otac Čedomir (67) i majka Mirjana (70).

– Zahvaljujemo svima koji su pomogli nabavku proteza. One će Dejanu olakšati kretanje. Sa novim protezama moći će sam da ode do toaleta ili prodavnice. Dejan ništa ne može da uradi sam bez naše pomoći – kaže Dejanov otac Čedomir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari