Šabac dobio Vinaverov trg inspirisan "Gromobranom svemira" 1Foto: Sajt Grada Šapca

Šabac je pored izuzetno funkcionalnog Gradskog trga dobio novi, Vinaverov trg, u spomen na najevropskijeg srpskog intelektualca Stanislava Vinavera.

Šabačka mlada arhitektkinja Milena Zindović smelo se upustila u projektovanje oslobođeno ranijih kanona, pre svega čitanjem „Gromobrana svemira“.

Središte trga oslobođeno je popločanja – njega će činiti travnati tepih. Oblikovanje „ploča“ koje mestimično ulaze i izlaze iz zelenila, dodatno naglašava osećaj slojevitosti. Po popločanju i dalje „klize kuće i ljudi“, ali sada daleko bezbednije i pristupačnije. A kada se umore od te matice koja ih nosi, odmor mogu potražiti na klupama, čiji je dizajn takođe inspirisan Vinaverovim tekstom.

Dobrobit svakog posađenog drveta i novonastale zelene površine za urbane sredine sadašnjice svima je jasna.

U zelenoj površini na Vinaverovom trgu zasađeno je 15 novih sadnica drveća – njihove krošnje postaće deo trećeg, efemernog sloja trga, uz nove stubove osvetljenja i pergolu.

Najvažnije, crvena pergola je ekspresionistički element oblikovanja trga.

Svojom optimističnom bojom i pokrenutom geometrijom unosi neočekivano u javni prostor, shodno Vinaverom ekspresionizmu.

Geometrija pergole međusobno korespondiraju, stvarajući vizuelno, ali i simboličko jedinstvo, koje se sa parternog uređenja prenosi u vertikalu, poput fizičke manifestacije Gromobrana svemira.

Primedbe Šapčana odnose se zasada na usporavanje saobraćaja, koji je ranije direktno išao od „Zorke“ i Pop Lukine ulice prema centru grada i Mačvi i Pocerini. Prekjuče su Vinaverov trg obišli arhitekta Dragoljub Bakić i novinar Milan Vlajčić, u pratnji gradonačelnika Nebojše Zelenovića i Milene Zindović.

– Sve je ispravno urađeno, skretanje saobraćaja, prekid toka, sam Trg i kako je on integralno povezan sa Zorkinim soliterom. To će pokazati i njegovo korišćenje, građani će sigurno ubrzo zavoleti ovaj trg. Mogao bi se da nazove Vinaverov venac, jer ja ovde srećem nasmejane građane, što nije slučaj u Beogradu. Ovom šabačkom trgu sve pohvale, a prolazi između zgrada mogu da postanu sastavni deo trga. Ponosiće se Šapčani ovim trgom, rekao je arhitekta Dragoljub Bakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari