Šabac dobio Vinaverov trg inspirisan "Gromobranom svemira" 1Foto: Sajt Grada Šapca

Šabac je pored izuzetno funkcionalnog Gradskog trga dobio novi, Vinaverov trg, u spomen na najevropskijeg srpskog intelektualca Stanislava Vinavera.

Šabačka mlada arhitektkinja Milena Zindović smelo se upustila u projektovanje oslobođeno ranijih kanona, pre svega čitanjem „Gromobrana svemira“.

Središte trga oslobođeno je popločanja – njega će činiti travnati tepih. Oblikovanje „ploča“ koje mestimično ulaze i izlaze iz zelenila, dodatno naglašava osećaj slojevitosti. Po popločanju i dalje „klize kuće i ljudi“, ali sada daleko bezbednije i pristupačnije. A kada se umore od te matice koja ih nosi, odmor mogu potražiti na klupama, čiji je dizajn takođe inspirisan Vinaverovim tekstom.

Dobrobit svakog posađenog drveta i novonastale zelene površine za urbane sredine sadašnjice svima je jasna.

U zelenoj površini na Vinaverovom trgu zasađeno je 15 novih sadnica drveća – njihove krošnje postaće deo trećeg, efemernog sloja trga, uz nove stubove osvetljenja i pergolu.

Najvažnije, crvena pergola je ekspresionistički element oblikovanja trga.

Svojom optimističnom bojom i pokrenutom geometrijom unosi neočekivano u javni prostor, shodno Vinaverom ekspresionizmu.

Geometrija pergole međusobno korespondiraju, stvarajući vizuelno, ali i simboličko jedinstvo, koje se sa parternog uređenja prenosi u vertikalu, poput fizičke manifestacije Gromobrana svemira.

Primedbe Šapčana odnose se zasada na usporavanje saobraćaja, koji je ranije direktno išao od „Zorke“ i Pop Lukine ulice prema centru grada i Mačvi i Pocerini. Prekjuče su Vinaverov trg obišli arhitekta Dragoljub Bakić i novinar Milan Vlajčić, u pratnji gradonačelnika Nebojše Zelenovića i Milene Zindović.

– Sve je ispravno urađeno, skretanje saobraćaja, prekid toka, sam Trg i kako je on integralno povezan sa Zorkinim soliterom. To će pokazati i njegovo korišćenje, građani će sigurno ubrzo zavoleti ovaj trg. Mogao bi se da nazove Vinaverov venac, jer ja ovde srećem nasmejane građane, što nije slučaj u Beogradu. Ovom šabačkom trgu sve pohvale, a prolazi između zgrada mogu da postanu sastavni deo trga. Ponosiće se Šapčani ovim trgom, rekao je arhitekta Dragoljub Bakić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Šabac dobio Vinaverov trg inspirisan „Gromobranom svemira“”

  1. Lepo sto su se setili svog velikog zemljaka! Dodao bih, iako evropejac i modernista u umetnosti, stanislav vinaver je pre svega i iznad svega bio veliki srbin. Slava mu i hvala!

    • Vinaverov trg u Šapcu je blago rečeno: Užas. Čime se gradonačelnik ponosi? Em ruglo grada em loša kopija jednog od trgova (Mary Bartelme Park) u Čikagu.
      I zašto ne objavljujete komentare?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.