Šabac lider Srbije u energetskoj efikasnosti 1Foto: Danas

U saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji i Centrom za promociju nauke u Šapcu je u okviru projekta „Karavan za klimu“ održano niz predavanja i otvorena prigodna izložba o obnovljivim izvorima energije.

Ne slučajno izabran je grad koji je lider u Srbiji u energetskoj efikasnosti i jedini učestvuje na skupovima tzv.“pametnih gradova sveta“.

Do sada je termoizolovano više od 1.700 stanova, a uskoro će to biti učinjeno i za najveće šabačko naselje Benska bara. Učinjeni su značajni koraci i na upotrebi obnovljivih izvora energije.

– Veliko mi je zadovoljstvo što smo u Šapcu, zbog posvećenosti lokalne samouprave ekologiji o održivim rešenjima. Mnogo je važno raditi sa decom i mladima na razvoju svesti i stvaranju dobrih navika kada je u pitanju zaštita životne sredine – ističe Žan Batist Kizen, direktor Francuskog instituta u Srbiji.

Predsednik Gradske skupštine Nemanja Pajić ukazao je na značaj racionalne potrošnje energije i upotrebu obnovljivih izvora: „Izolacijom zgrada imamo velike uštede, više od 30 odsto, a to je zapravo čitava jedna nova toplana, a na dobrom smo putu i za upotrebu kotlarnica na biomasu. Projekti su spremni, a potrebno je da se i država više uključi.“

Projekat „Karavan za klimu – Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena“ treba da probudi svest građana Srbije o tom posledicama tog fenomena, ubedi preduzeća i javne ustanove da je zeleni rast nova prilika za razvoj, kao i da promoviše jednostavna i operativna rešenja koja svako može da primeni. Karavan objedinjuje srpske i francuske aktere u ovoj oblasti, pored svega u razmeni iskustava i inovacija.

Karavan za klimu je putujući projekat koji će se održati u više gradova Srbije. A dolazi u pravo vreme, jer ove sedmice su bile rekordne temperature u Evropi kao i u Srbiji, sa pogubnim posledicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari