U ove vrele letnje dane najveći broj Šapčana osveženje traži na plaži Stari grad. Iako analize pokazuju da ima veliki broj koliformnih bakterija kupači se na to ne obaziru, naravno obavezno koristeći tuševe posle izlaska iz Save. Za razliku od nekih ranijih vremena plaža se veoma dobro održava, nema papirića, boca i sličnog smeća, a bicikli su sklonjeni na posebno parkiralište.

U ove vrele letnje dane najveći broj Šapčana osveženje traži na plaži Stari grad. Iako analize pokazuju da ima veliki broj koliformnih bakterija kupači se na to ne obaziru, naravno obavezno koristeći tuševe posle izlaska iz Save. Za razliku od nekih ranijih vremena plaža se veoma dobro održava, nema papirića, boca i sličnog smeća, a bicikli su sklonjeni na posebno parkiralište. Služba spasavanja radi do večernjih časova, a zbog Šabačkog letnjeg festivala produžiće dežurstvo zbog opasnosti od noćnog kupanja.
S obzirom na visok nivo ultraljubičastog zračenja veći deo kupača koristi hlad ispod stoletnih stabala. Naravno, i ugostitelji su spremno dočekali sezonu, sa suncobranima i osvežavajućim pićima. Za decu prava atrakcija je tobogan, a pripremljen je i teren za odbojku na pesku. U blizini plaže su i tereni za košarku, odbojku, a uređen je i park s trim stazom. Međutim, starijim Šapčanima nedostaje kupalište, popularno nazvano Agencija, gde se poslednjih decenija stacionirala Vojska. Posle bombardovanja, kada su neki vojni objekti oštećeni, kasarna je praktično „počišćena“, ali zemljište nikako da pređe u vlasništvo opštine. Navodno, čeka se stav viših vojnih vlasti, iako je reč o ekskluzivnom zemljištu, desetak hektara uz samu obalu Save. Jedan deo Šapčana izgradio je vikend kućice na suprotnoj, klenačkoj obali. Tamo je voda nešto čistija, ali nedostaju prilazni putevi, te druga infrastruktura.
Omiljeno mesto za rekreaciju je i tabanovačka šljunkara. Reč je zapravo o jezeru na oko dvadesetak hektara, s vodom koja je prozirna i na nekoliko metara dubine, ali za kupače postoji opasnost od virova. Ovde nema službe spasavanja, kao ni drugih pratećih objekata. Nalazi se na svega pet kilometara od Šapca, ali još uvek traje spor oko vlasništva. U neko dogledno vreme, ako se naravno tako presudi, ovde bi mogao da se izgradi sportski centar za vodene sportove.
Uprkos blizini velike reke i tradiciji u plivanju (podsećanja radi Šabac ima čak dva plivačka maratona, vaterpoliste u prvoj ligi, kvalitetan kajakaški klub), grad nema svoj bazen. Nekadašnji zatvoreni bazen SC Zorka je privatizovan, a više od dve godine ne radi. Bazen u TSC Tempo na Krsmanovači takođe je u privatnom vlasništvu, a ulaz je 300 dinara. Zbog toga je podneta inicijativa vaterpolista, ali i drugih zaljubljenika u plivanje da se izgradi gradski bazen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari