Šabac: Velika olakšanja za privrednike i građane 1Foto: Dobra saradnja gradske uprave i privrednika: Sa nedavne sednice

Na 18. sednici Privrednog saveta Grada Šapca gradonačelnik Nebojša Zelenović privrednicima je predstavio predlog budžeta grada za 2019. godinu, a gradska urbanistkinja Katarina Dubljanin prezentovala je plan kapitalnih investicija za narednu godinu.

Privrednicima je predstavljen i nov način obračuna cene iznošenja smeća koji će se primenjivati od 2019. godine, a koji podrazumeva da se privrednicima naplaćuje po stvarnoj zapremini smeća, a ne po kvadratima poslovnog prostora, kako je to do sada bio slučaj. Pored toga, privrednici će po istoj ceni plaćati iznošenje smeća kao i građani, a ne skuplje kao u svim ostalim gradovima Srbije.

Šabac je jedini grad koji je doneo odluku da izjednači cenu za građane i privredu. Nov način naplaćivanja iznošenja i deponovanja smeća još jedan je od zahteva privrednika na sednicama Privrednog saveta koji je uspešno realizovan. Inače, Grad Šabac izdvaja 15 evra po toni odlaganje smeća na regionalnu deponiju u Sremskoj Mitrovici, dok je na primer to u Beogradu 65 evra. Regionalna deponija otvorena je uz pomoć EU, koja je uložila oko deset miliona evra. JKP „Stari grad“ prikuplja smeće i iz svih 50 sela, a dnevno se na deponiju isporuči oko 80 tona. To je znatno manje nego pre desetak godina, kada je samo sa gradskog područja na deponiju lagerovano oko stotinu tona smeća i otpada dnevno. Glavni razlog za to je reciklaža, jer se veći deo otpada selekcionira i vraća u proizvodnju, poput limenki, stakla, PET ambalaže, stare hartije, raznih metala itd. U gradu je postavljeno oko 50 reciklažnih centara, što je znatno smanjilo količine otpada za deponovanje.

Jedna od značajnijih investicija jeste i proširenje kapaciteta luke na dva miliona tona, a Grad će uložiti oko 90 miliona dinara na izgradnju saobraćajnice do luke. Pored toga Evropska unija uložila je oko milion evra u kapitalne investicije, najvećim delom u opremanje industrijske zone. Mnogo se očekuje i od nove kvantaške pijace sa modernom opremom za skladištenje i pakovanje i sa objedinjenim marketinškim pristupom.

Sve manje nezaposlenih

Privredni savet umnogome je uticao na staranju povoljnijih uslova za poslovanje, a najvažniji segment bilo je zapošljavanje. U protekle četiri godine u Šapcu je zaposleno oko četiri hiljade radnika, i prvi put u novije vreme broj nezaposlenih manji je od osam hiljada.

Projekat „Razvoj Šapca po meri građana“ se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Grada Šapca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari