Šaban Šaulić dobio spomenik visok četiri metra u Šapcu 1Foto: Kristina Vučićević

Osim bronzane statue Jevrema Obrenovića, najzaslužnije istorijske ličnosti za razvoj i zlatno doba Šapca, koja je postavljana pre dve godine, grad je danas dobio još jedan spomenik ove veličine. Bronzana statua pevača Šabana Šaulića, koja je zajedno sa postamentom visoka četiri metra, otkrivena je na prostoru stare autobuske stanice u Šapcu, nedaleko od centra grada.

Izrada spomenika, na inicijativu porodice, koja je i finansirala projekat, poverena je vajaru Zoranu Ivanoviću i njegovom kolegi Bogdanu Dobroti.

Stručna javnost, s druge strane, upozorava da je na onima koji oblikuju javne prostore, velika odgovornost.

Šaban Šaulić dobio spomenik visok četiri metra u Šapcu 2
Marko Gavrilović Foto: Privatna arhiva

“Spomenici bi trebalo da budu deo, dobro promišljenog javnog prostora, koji će nadopuniti svojom kulturološkom težinom. Ukoliko se radi o spomenicima značajnim ličnostima, to su obično biste i statue osoba od velikog značaja za istoriju mesta”, kaže za Danas master inženjer arhitekture Marko Gavrilović.

Ističe da o postavljanju skulptura u javnom prostoru, kao uostalom i o njegovom ukupnom uređenju, moraju biti vođene opsežne stručne rasprave u koje će biti uključeni i konačni korisnici prostora.

“Ukoliko ovo izostane, a imajući u vidu okolnosti u kojima živimo, bojim se da ćemo, želeli to ili ne, vrlo brzo biti suočeni sa rastućim stepenom estradizacije javnog prostora, njegovom besprimernom privatizacijom, podređenošću partikularnim, kratkoročnim interesima i ličnim estetikama”, ističe Gavrilović.

Spomenik
Foto: Kristina Vučićević

U Šapcu su do sada postavljane biste narodnim herojima, istaknutim književnicima, političarima i osnivačima ustanova kulture, kao što su Vera Blagojević, Laza K. Lazarević, Stojan Novaković, Živorad Žika Popović i drugim.

“Još uvek nema spomenika doktorki Dragi Ljočić, Oskaru Daviču i mnogim drugim ličnostima koje su značajne za istoriju našeg grada. Moram da napomenem i da je pre nekoliko godina u parku kod Partizana ukradena statua dečaka Slave Kovića, rad vajara Jovana Soldatovića, koja do danas nije vraćena”, kaže Gavrilović.

Ističe da je potrebno puno razumevanje značaja javnog prostora na mestima na kojima se donose odluke, kao i znanja i umeća da se problemi u njegovom planiranju preduprede.

A to nam, kako kaže, itekako nedostaje što se može videti na današnjem primeru.

Kako Danas saznaje, deo stručne javnosti predlagao je da spomenik bude u prirodnoj veličini ili da ne bude na postamentu, jer je to odlika vladara i velikana, ali izmene nisu prihvaćene.

Šabački novinar Hanibal Kovač, podseća da Živojin Žika Pavlović koji je bio istakuti jugoslovenski filmski režiser, pisac, slikar i profesor, rođeni Šapčanin, nema u ovom gradu čak ni ulicu.

Šaban Šaulić dobio spomenik visok četiri metra u Šapcu 3
Hanibal Kovač

„Kada takve dve stvari uporedimo, onda je mene, s obzirom na to da sam generacijama unazad stari Šapačnin, kao građanina ali i u svakom drugom civilizacijskom smislu, strašno sramota“, kaže Kovač.

Smatra da je jedan od najvećih prolema našeg društva to što ne umemo da prepoznamo i cenimo prave vrednosti.

“Ne zbog lika i dela Šabana Šaulića, već zato što je dat prioritet njemu kao nekom velikanu a koji je, znamo to mi svi Šapčani, retko dolazio ovde i nikada nije održao ni jedan koncert”, objašnjava Kovač.

Supruga pokojnog pevača Gordana Šaulić kaže za Danas da joj je drago što je grad izašao u susret i ispunio želje porodice, koja je predlagala da se spomenik podigne i ranijih godina, ali da ljudi koji su tada vodili grad nisu imali razmevanja.

Za razliku od njih sadašnji saziv, kaže, ispunio je sve želje.

Današnjoj svečanosti, osim članova porodice i predstavnika grada, prisustvovale su i neke od kolega i poznatih ličnosti sa estrade, koje posle današnje svečanosti u Šapcu, verovatno sa pravom očekuju spomenike u  gradovima gde su rođeni.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari