Šabić: Pokušaj Ministarstva da manipuliše javnošću 1Rodoljub Šabić Foto: Medija centar

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da je „odgovor“ Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu ekstremno nekorektan pokušaj manipulisanja javnošću.

Poverenik je pokrenuo postupak nadzora povodom u medijima objavljene vesti da je između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva unutrašnjih poslova potpisan „Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji“.

Sporazum ima za cilj „uspostavljanje elektronske evidencije o građanima Srbije“, kao i da „sa datumom objavljivanja ove vesti započinje proces upisa podataka iz knjige državljana u taozvani Centralni registar“.

U saopštenju koji je dao tim povodom Poverenik je istakao da je od ministarstava zatražio da mu u roku od pet dana dostave primerak potpisanog Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji, kao i da se izjasne o više pitanja.

Ministarstvo državne uprave je tim povodom obavestilo javnost da je „putem medija saznalo za pokretanje nadzora“, kao i da je obavestilo Poverenika da je Zaključak Vlade Srbije i Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji objavljen na sajtu ministarstva „u okviru saopštenja na datu temu“.

Istina je, međutim da ti dokumenti do pokretanja postupka nadzora nisu bili objavljeni na sajtu. To je učinjeno naknadno, što se lako utvrđuje uvidom u keš memoriju sajta Ministarstva, ukazuje se u saopštenju Poverenika.

Reč je, dakle, o antedatiranju dela dokumenta, što je postupak koji je ispod minimalnog nivoa bilo kakve ozbiljne komunikacije, pogotovo komunikacije između dva državna organa.

Na isti način Poverenik ocenjuje i navode ministarstva da je za postupak nadzora saznalo „iz medija“, kao i poziv Povereniku da „im se obrati“, budući da je Poverenik saopštenje o pokretanju postupka nadzora dao tek pošto je akt o pokretanju postupka, preko pisarnice, uz odgovarajuću potvrdu, dostavljen ministarstvu.

Kod takvog stanja stvari veoma neubedljivo, čak cinično deluju fraze iz saopštenja ministarstva o „korektnoj saradnji“ ili o tome da „ministarstvo u svemu stoji na raspolaganju Povereniku“.

Poverenik, bar u ovom postupku, neće tražiti odgovore na neka druga pitanja koja se u vezi sa sporazumom neminovno otvaraju, poput pitanja da li se Sporazumom o poslovno-tehničkoj saradnji mogu dezavuisati odredbe Zakona o javnim nabavkama, ali bi bilo dobro da ministarstvo javnosti ponudi odgovore i na njih. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari