Šabić: REM je produžena ruka izvršne vlasti, namerno se odugovlači sa petom frekvencijom 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Žalosna situacija u vezi sa dodelom nacionalnih frekvencija neposredan povod za protest televizija N1 i Nova S, ocenjuje za Danas Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja.

On dodaje da je protest posledica činjenice da se REM, iako telo zakonom osnovano da bi kao nezavisno štitilo slobodu izražavanja, kvalitet programa elektronskih medija i interese javnosti, sve očiglednije se ponaša kao poslušnik izvršne vlasti.

– Tako je REM, iako je po Zakonu o elektronskim medijima prilikom izdavanja dozvola, kad za njih konkurišu oni koji su i ih i prehodno imali, dužan da vodi računa o tome kako su oni poštovali uslove na osnovu kojih im je dozvola izdata, ignorisao tu obavezu i ponovno dodelio frekvencije subjektima koji su evidentno višestruko i grubo kršili te uslove. A opšte je poznato da su ti subjekti miljenici vlasti koja se ne usteže da to na različite načine, od verbalnog komplimentiranja do faktičke logističke i finansijske podrške, pokaže – ističe Šabić.

Prema njegovim rečima, tumačenjem da je izdavanje pete frekvencije nešto što je stvar njihove slobodne volje, odnosno ćefa REM-a ili čak predsednice Saveta REM, javnost se bukvalno vuče za nos. Takav stav je, dodaje, direktno suprotan slovu i duhu i samog Zakona o elektronskim medijima ali i Zakona o opštem upravnom postupku „koji bi morao da se primenjuje i u ovoj pravnoj stvari“.

– Odgovor na pitanje zašto REM odugovlači sa dodelom pete frekvencije je u sferi spekulacija. Verovatna pretpostavka je da postoji želja da se i peta frekcencija dodeli nekom ko je miljenik vlasti ali da se procenjuje da bi to moglo izazvati reakcije i na unutrašnjem i na međunarodmom planu, pa se prolongiranjem do daljnjeg održava status kvo koji već jemči predominantan uticaj vlasti u sferi elektronskih medija – smatra Šabić.

Naš sagovornik ističe da takvo stanje u oblasti elektronskih medija sigurno jeste razlog za nezadovoljstvo, ali pravi suštinski razlog je ukupna situacija u vezi sa slobodom medija u Srbiji.

– A da je ona veoma žalosna i za našu zemlju ponižavajuća govore svetski relevantna istraživanja poput Globalnog indeksa slobode medija na kom smo godinama loši, najgori od svih bivših jugoslovenskih republika i među nekoliko najgorih u Evropi. A posebno je zabrinjavajuće što na teško stanje već dugo, i uporno ali bez efekata ukazuju i naša novinarska udruženja – zaključuje Šabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari