Ambasador Austrije u Srbiji, dr Johannes Eigner, na lični poziv predsednika opštine Žagubica gospodina Safeta Pavlovića, najavio je svoje prisustvo na XII saboru „Vrela Homolja“ koji će se održati od 26. do 29 juna. Očekuje se i prisustvo čelnika austrijske kompanije HPC GmBH sa kojima ova ali i nekoliko opština iz Braničevskog i susednih okruga rade na kreiranju ugovora o saradnji.


Da nerazvijene opštine daleko ozbiljnije deluju u pravcu ekonomskog, privrednog i turističkog razvoja od onih koje raspolažu višestruko većim budžetima ali i većim timovima potvrđuje opštinska uprava Žagubice na čelu sa gospodinom Safetom Pavlovićem. Svojom upornošću da Žagubicu postavi na poziciju kojajoj zasluženo pripada zahvaljujući prirodnim blagodatima za različite namene, Pavlović ostvaruje plodonosne kontakte sa svima koji su zainteresovani za investiranje u ovu opštinu.

Vrhunac ovakvog angažovanja je prijem kod austrijskog ambasadora, gospodina dr Johannesa Eignera, i tom prilikom je ambasador, nama tradicionalno prijateljske zemlje, najavio svoje moguće prisustvo na XII saboru „Vrela Homolja“, koji će se održati od 26. do 29. juna , a kada se očekuje i najavljeno prisustvo čelnika austrijske kompanije HPC GmBH.

HPC kompanija se već dugi niz godina bavi zelenim programom u Evropskoj uniji i Rusiji, prvenstveno preradom i skladištenjem otpada, vetro i solarnom energijom kao i projektima mini hidro-elektrana. Ova firma, koja postoji od sredine devedesetih godina prošlog veka, bavi se još i trgovinom i projektima razvoja turizma. Opština Žagubica i njen predsednik Safet Pavlović imali su priliku da, u mesecu koji je za nama, budu domaćini Anatolu Hajnrihu, suvlasniku HPC-a i u dr Hansu Georgu Hajnrihu, savetniku u HPC kompaniji i koordinatoru u austrijskom parlamentu, našoj javnosti poznatom kao člana misije OEBS-a. Tokom ove posete zacrtane su smernice o daljoj saradnji.

Kompanija HPC preko svojih terenskih konsultanata u Srbiji, Zorana Nikolića i Milana Stošića iza sebe ima niz produktivnih sastanaka ne samo sa opštinom Žagubica već i sa opštinama Veliko Gradište i predsednikom Draganom Milićem, opštinom Despotovac, pomoćnikom predsednika Sašom Jankovićem, zamenikom predsednika Nikolom Nikolićem a uz svesrdno zalaganje gospodina Radoljuba Miškovića, koji je konstantno na relaciji Austrija-Srbija.

Takođe je na pomolu i saradnja sa opštinama Golubac i Kučevo gde su održani prvi sastanci i utvrđene mogućnosti o eventualnoj saradnji kao i načini realizacije projekata.

Sa svima njima načelno je zacrtan plan po kome će se osnivati zajedničke firme po tim opštinama a koliko je HPC kompanija ozbiljno zainteresovana za ulaganja na prostoru Srbije govori i činjenica da su obavljeni svi konsultativni razgovori sa direktorima EMS-a i sa državnim sekretarom Ministarstva energetike, gospodinom Dejanom Popovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari