Hiljade Egipćana okupilo se juče na trgu Tahrir u Kairu, na protestu sa kojeg su još jednom zatražili odlazak vojnog režima sa vlasti.

Ulice nedaleko od trga koje vode do Ministarstva unutrašnjih poslova i koje su poslednjih dana bile poprište žestokih sukoba, i dalje su blokirane. Pored hitnog odlaska vojske sa vlasti, učesnici protesta, koji su došli na trg Tahrir osmi dan zaredom, traže i kažnjavanje odgovornih za smrt 41 osobe, od čega 36 u Kairu, u sukobima snaga reda i demonstranata.

Vrhovni savet oružanih snaga u četvrtak je ponovo odbio da ode s vlasti, nastavivši konsultacije za imenovanje novog premijera umesto Esama Šarafa, koji je dao ostavku u ponedeljak. Privatne egipatske televizije objavile su da je vojska odlučila da mandat za formiranje nove vlada ponudi Kamalu el-Ganzuriju, bivšem premijeru svrgnutog predsednika Hosnija Mubaraka. U Egiptu se u ponedeljak održavaju prvi parlamentarni izbori od odlaska s vlasti Hosnija Mubaraka 11. februara.

SAD su juče izrazile podršku nezadovoljnim Egipćanima koji traže jednostavniju i bržu tranziciju u demokratiju posle obaranja predsednika Hosnija Mubaraka u februaru ove godine. „SAD će nastaviti da pružaju podršku Egipćanima u izgradnji demokratije koja priliči slavnoj istoriji njihove zemlje“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Saopštenje je izdato dok demonstranti uporno ponavljaju da neće otići dok vladajući vojni savet, koji je nasledio Mubaraka, ne preda vlast civilnom predsedničkom savetu. „SAD čvrsto veruju da na novu egipatsku vladu odmah moraju da budu preneta stvarna ovlašćenja“, navodi se u saopštenju Bele kuće. „Verujemo da potpun prenos vlasti na civilnu vladu mora da se dogodi na pravedan i sveobuhvatan način koji odgovara legitimnim težnjama Egipćana i što je pre moguće“, dodaje se u dokumentu Bele kuće.

SAD su osudile preteranu upotrebu sile prema demonstrantima i sve strane pozvale na uzdržanost. „Duboko žalimo gubitak ljudskih života i apelujemo na egipatske vlasti da sprovedu nezavisnu istragu o okolnostima tih pogibija“, navodi se u saopštenju Bele kuće. „Situacija s kojom se Egipat suočava, međutim, zahteva suštinsko rešenje, koje će razviti Egipćani u skladu sa univerzalnim principima“, dodaje se u saopštenju „Egipćani su u prošlosti prevazilazili izazove i to će učiniti ponovo“, zaključuje se u dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari