Američki predsednik Barak Obama, koji je u okviru svoje bliskoistočno-evropske turneje juče boravio u Kairu, izjavio je da će Vašington održati partnerski odnos s državama Bliskog istoka. Obama se susreo s egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom a potom održao dugoočekivani govor na Univerzitetu u Kairu, posvećen redefinisanju odnosa između SAD i muslimanskih država.

Na samom početku govora Obama je rekao da je došao u Kairo u želji da pokrene nove odnose između Sjedinjenih Država i muslimana širom sveta, zasnovane na zajedničkim interesima i međusobnom poštovanju.

On je takođe naglasio da Palestinci moraju da okončaju nasilje a da Izraelci moraju da obustave izgradnju novih naselja na palestinskim teritorijama. Obama je obećao i da će se lično založiti da se u izraelsko-palestinskom sukobu dođe do rešenja sa dve države. Američki predsednik je priznao da neće biti lako pronaći rešenje problema i da mnogi, bilo muslimani ili nemuslimani, zbog velikog straha i nepoverenja dovode u pitanje mogućnost novog početka.

Ipak, on je upozorio da ukoliko budemo sputani prošlošću nikada nećemo krenuti dalje: „Proliveno je suviše suza. Proliveno je suviše krvi. Svi mi imamo odgovornost da radimo na tome da svane dan kada će izraelske i palestinske majke moći da gledaju kako njihova deca rastu bez straha i kada će sveta zemlja tri velike vere biti mesto mira, kao što je to i želeo Bog“, kazao je Obama. Na kraju svog govora predsednik SAD je ocenio da je čovečanstvo kadro da izgradi svet kakav želi, ali samo ako ima hrabrosti za novi početak.

Palestinske vlasti pozdravile su kao „dobar početak“ jučerašnji govor američkog predsednika upućen muslimanskom svetu u kojem je podržao palestinsko stremljenje ka sopstvenoj državi. „To je jasan i pošten govor. On predstavlja novi politički korak i dobar početak na osnovu kojeg treba dalje graditi“, rekao je Nabil Abu Rudeina, portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. „Njegove reči o nepodnošljivoj palestinskoj situaciji su poruka koju Izrael treba dobro da razume“, rekao je on.

Vrhovni iranski lider ajatolah Ali Hamneji kazao je da govor američkog predsednika muslimanskom svetu neće biti dovoljan da popravi odnose. Hamneji je rekao da napori nove američke administracije da promene „ružno, omraženo i grubo“ lice SAD neće uspeti samo kroz „reči, govore i slogane“ i da muslimanski svet čeka da vidi konkretne promene u američkoj politici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari