SafeJournalist: Tražimo efikasnu istragu i adekvatnu kaznu za Simu Spasića 1Foto: N1

SafeJournalists mreža, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje pretnje upućene novinaru portala Južnih vesti Aleksandru Stankovu. Tražimo brzu i efikasnu istragu i adekvatnu kaznu za počinioca, navodi se u saopštenju.

Aleksandar Stankov, novinar portala Južne vesti, dobio je nekoliko uznemirujućih, ali i pretećih poruka od predsednika Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora KiM Sime Spasića nakon nekoliko meseci uznemiravanja, prenosi N1.

U porukama Sima Spasić poručio je novinaru da njega i još neke njegove kolege iz drugih medija treba nabiti na kolac i da žali što neko od članova porodice novinara nije ubijen, podseća mreža.

Naime, uznemiravanje kolege Stankova počelo još ranije na proleće nakon što su Južne vesti objavile tekst o prostorijama koje je organizacija koju vodi Simo Spasić dobila na korišćenje od Grada Niša. Sve je kulminiralo u poslednjih par dana kada je novinar slučaj prijavio policiji i tužilaštvu, ali to nije sprečilo napadača da nastavi sa uzmeniravanjem i zastrašivanjem, dodaje se u saopštenju.

Tužilaštvo je već pokrenulo proces zbog svega što se dešavalo u prethodnih nekoliko meseci i slučaj okarakterisalo kao krivično delo proganjanje.

Mreža SafeJournalists je navela da će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, dodaju.

„Osećam se uznemireno i ugroženo od prve poruke koja je stigla 29. avgusta, a sada je sve to samo pojačano nizom poruka koje su stigle nakon što je Spasić upozoren da ih ne šalje. Jasno je da ne odustaje i pored upozorenja policije. Javnost sam obavestio dva puta u konsultaciji sa tužiocem i očekujem da se proces dovede do kraja u skladu sa zakonom“, rekao je Aleksandar Stankov za mrežu SafeJournalists.

Predsednik NUNS –a, Željko Bodrožić, pozdravio je brzu reakciju nadležnih organa i rekao je da se nada da će ovaj slučaj biti brzo procesuiran i da će počinilac biti adekvatno kažnjen, a javnosti poslata poruka da je ovakva vrsta ponašanja neprihvatljiva.

U potpisu saopštenja Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Sindikat medija Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari