Sagovornici Danasa: Dveri šire mržnju prema LGBT osobama, fašizam treba saseći u korenu 1Foto: Jelena Diković

Povodom navoda Pokreta Dveri da će od Skupštine Srbije tražiti da zabrani održavanje Parade ponosa, sagovornici Danasa smatraju da ovaj pokret nastavlja da širi mržnju, kao i da fašizam treba saseći u korenu i da je to odgovornost građana i građanki.

Pokret Dveri je, povodom Svetskog dana porodice koji se obeležava danas, saopštio da vlast u Srbiji „umesto da radi na merama populacione politike svake godine radi na promiciji homoseksualzma, a na gej paradama učestvuju mnogi državni funkcioneri, od premijerke do ministara u vladi“.

“Srpski pokret Dveri ima jasan stav po pitanju LGBT zajednice – oni moraju imati ljudska prava i slobode koje im garantuje Ustav i zakoni i ne smeju biti diskriminisani ni po jednom osnovu. Ali Dveri jesu protiv promocije ideologije homoseksualizma i održavanja gej parade čiju ćemo zabranu tražiti i u Narodnoj skupštini“, navodi se u saopštenju.

Goran Miletić iz Beograd Prajda smatra da je najava Dveri prvenstveno nelogičnosti.

“Nemoguće je reći da ste za ljudska prava svih građana Srbije, a da u narednoj rečenici kažete da ćete tražiti zabranu slobode okupljanja jednog dela njih. Nadalje, ukoliko Dveri žele da pomognu povećanje nataliteta, potrebno je da predlože ozbiljne mere, a ne da se populistički zalažu za nešto što nema ama baš nikakve veze sa natalitetom. Ovo je, nažalost, stari manir ove partije, koja ne odustaje od širenja mržnje prema LGBT zajednici”, ističe Miletić za naš list.

Aleksandra Savića iz Udruženja Da se zna! vest da će Dveri tražiti zabranu Parade ponosa ne iznenađuje, “jer svi znamo da su iz pokreta Dveri spremni na sve kako bi osvojili koji glas”.

– To naravno ne znači da ovo ne treba da nas brine, jer nekada su hteli da ukinu Harija Potera, danas je to naše pravo na slobodno okupljanje, sutra će to biti prava žena, a onda ko zna šta. Fašizam treba saseći u korenu, to je odgovornost svih nas kao građana/ki ove zemlje – ukazuje Savić za Danas.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić ranije je za Danas izjavila da zabrana okupljanja nije nadležnost Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari