Sagovornici Danasa o nedodeljivanju pete TV frekvencije: REM se stavio iznad zakona 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Regulatorno telo za elektronske medije nije raspisalo konkurs za petu nacionalna TV frekvencija, koju je pre deset godina izgubila televizija Avala. REM je raspisao samo redovni konkurs za četiri popunjene frekvencije koje se obnavljaju na 10 godina. To što je peto mesto i dalje upražnjeno a konkurs nije raspisan, sagovornici Danasa ocenjuju samo samovolju REM-a ali i kršenje Ustava Srbije.

Podsetimo, na pitanje da li će i kada biti raspisan konkurs za petu frekvenciju, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić odgovorila je za Danas sa „uskoro, možda“.

Zoran Gavrilović, izvršni direktor BIRODI-a, ocenjuje za naš list da REM pokazuje da sebe vidi iznad zakona postupajući cezaristički kako bi održao postojeće stanje u oblasti medija. Time , dodaje, urušava slobodu informisanja garantovanu članom 51 Ustava Srbije.

Slobodan Cvejić, bivši član Saveta REM-a kaže za Danas da iz teksta konkursa nije jasno zašto nije raspisan konkurs za petu frekvenciju, da li zato što nema slobodnih frekvencija prema planu RATEL-a ili zato što je Savet REM-a procenio da na tržištu nema odgovarajuće kvalitetne ponude za više od četiri.

– To ćemo saznati kada bude javno dostupan zapisnik sa sednice na kojoj se o tome odlučivalo. Ili nikad. I oni pružaoci medijskih usluga koji su imali dozvolu u prethodnih 16 godina mogu iznova da konkurišu, ali njima bi, po zakonu, trebalo da se uzima u obzir da li su u prethodnom periodu dobijali disciplinske mere, da li su ispunjavali ono što su najavili u programskom elaboratu, da li su zadovoljili etičke kriterijume, itd. Praksa je pokazala da Savet REM-a u ovom većinskom sastavu lako zažmuri na razna kršenja zakona od strane PMU i pronalazi neverovatne interpretacije za obrazloženje svojih odluka – navodi Cvejić.

On dodaje da ako se to ne desi ovog puta, mislim da će to biti samo zato što je doneta politička odluka da se elektronska medijska cena malo otvori.

Naš sagovornik podseća da je novi javni konkurs za izdavanje dozvola televizijama i radio stanicama za područje cele Srbije raspisan je16 godina nakon prethodnog, na kojem je dozvolu dobilo pet TV stanica: Pink, Košava/Happy, B92, Avala i Fox (preimenovan u Prva). Dozvole su izdate na osnovu prethodno pribavljene informacije o raspoloživosti radio frekvencija i mesta u multipleksu.

– U međuvremenu TV Avala je zbog finansijskih teškoća izgubila dozvolu, baš negde u vreme kada su svi ovi pružaoci medijskih usluga (PMU) mogli da zatraže produženje dozvole. Ostala četiri PMU su tražila i dobila produženje dozvole na još osam godina. Nakon toga, 2013. godine je raspisan javni konkurs za petu slobodnu frekvenciju, ali su 2014. odbijene prijave i Nove i Kopernikusa, jer su oba kandidata na tajnom glasanju dobila po četiri glasa (bilo je potrebno pet) – ukazuje Cvejić.

Prvanović: Frekvencije su već dodeljene

Slobodan Prvanović, Istraživač na Institutu za fiziku, pretpostavlja da su frekvencije već dodenjene, a da to sada samo treba da se odradi formalno.

– Mislim da se peta čuva za TV pulena ako konkurs ne dovede do protesta. Ako izazovu gnev građana zbog dodela frekvencija TV kanalizacijama, peta će služiti za umirivanje nezadovoljnih građana i gašenje protesta – ističe Prvanović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari