Sagovornici Danasa o pretnjama bombama: Ključno pitanje da li našoj policiji mogu da pomognu Gmail, ProtonMail i drugi servis provajderi 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Put do otkrića osobe ili više njih koje poslednjih dana masovno šalju pretnje o podmetnutim bombama u školama, bolnicama i drugim ustanovama širom Srbije biće dugatrajan i sa neizvesnim ishodom, smatraju sagovornici Danasa.

Jedan od problema je saradnja naše policije sa policijama država sa čijih provajdera su stigli mejlovi, ali i teškom ulaženju u njihov trag jer su zaštićeni.

Policija je identifikovala lokacije ukupno 19 mejl adresa sa kojih su stigle preteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji, saopštilo je sinoć Ministarstvo unutrašnjih poslova. Kako je navedeno, 18 adresa je sa Gmail servisa i jedna mejl adresa sa servisa ProtonMail, a utvrđeno je da je osam takvih pretnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za Danas da policija Srbije ima dobru saradnju sa policijama sa kojima imamo dobre i političke odnosne.

– A treba imati u vidu da mi nemamo dobre političke odnose sa mnogim državama. Recimo, sa Poljskom i Ukrajinom nemamo dobre odnosno i verujem čak da će njihova policija opstruirati istragu. Dobre policijske odnose imamo sa susednim državama, nevezano za političke odnose, ali pretnje nisu stigle iz njih – ukazuje Radovanović.

Danilo Krivokapić, pravnik i direktor Šer fondacije, koja se bavi zaštitom podataka o ličnosti prvenstveno na internetu, navodi za naš list da mnoge kockice moraju da se slože u ovom mozaiku da bi se došlo do pošiljaoca, da je put dug a ishod neizvesan.

– Ključno pitanje je da li našoj policiji mogu da pomognu Gmail, ProtonMail i drugi servis provajderi sa kojih su poslati mejlovi. Treba ukrstiti mejl servis provajdera, zatim internet provajdera, a onda i podatke do kojih je došla policija iz zemalja iz kojih su stigli mejlovi. A takva saradnja, između svih ovih subjekata, nije tako česta. Našoj policiji i tužilaštvu sigurno neće biti lako, a ishod istrage je teško predvideti – kaže Krivokapić.

On objašnjava da je tehnički teško pronaći ko je pošiljalac jer VPN funkcioniše tako što mejlove ne šaljete sa vaše IP adrese gde se fizički nalazite, već se koristi IP adresa iz druge zemlje.

Advokat Viktor Gostiljac ističe za Danas da je jasna stvar da se ne može očekivati dalji proboj u potpunom otkrivanju inspiratora ovih poruka, iako veruje da postoji međunarodna razmena podataka sa drugim policijama.

– Pretpostavljam da se ovakve operacije uvek izvode na način da se ne može ući u trag pošiljaocima, a i kada bi to bilo moguće, vlade država čije službe to organizuju bi to demantovale. Međutim, to nije ni važno jer je poruka našoj zemlji poslata i država će se prema tome odnositi kako smatra da treba – navodi Gostiljac.

Na pitanje da li će se, prema njegovom mišljenju, pretnje nastaviti, naš sagovornik kaže da veruje da hoće „a koje će pojavne oblike imati ostaje da se vidi”.

Advokat Nikola Lakić ocenjuje da ovaj režim iskuljučivo gleda svoje lične interese, koji su u većini slučajeva identični interesima organizovanih kriminalnih grupa, i zato oni nemaju adekvatnu međunarodnu saradnju na nivou ministarstva unutrasnjih poslova sa partnerima iz drugih država, „već oni na naš MUP gledaju sa podozrenjem“.

– U konkretnom slučaju ne zavisi od nas da li navedene države mogu da pomognu u istrazi koja se vodi u Srbiji a povodom učestalih pretnji bombama, već da li žele da sarađuju – poručuje Lakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari