Sve je rađeno po nalogu "velikog šefa": Zašto Nebojša Stefanović nije odgovarao zbog veza sa Darkom Šarićem? 1Foto: (1)Antonio Ahel/ATAImages; (2)Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/JOVO MAMULA/EV

Srpska policija identifikovala je dva predstavnika države koji su pomagali Darku Šariću – bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića i načelnika BIA Marka Parezanovića, otkriva policijski dokument iz predmeta Šarić čije detalje je ekskluzivno objavio KRIK. Međutim, tužilaštvo nije pokrenulo postupak protiv Stefanovića i Parezanovića. Sagovornici Danasa smatraju da iznad navedenih postoji „šef“, te da će se tek otkriti novi detalji.

Stefanović je, prema istrazi, Šariću dodelio dvojicu svojih saradnika iz policije da pomažu klanu, ali je i lično dostavljao poverljive informacije ovoj grupi.

Od Šarićeve grupe Stefanović je dobio sat koji vredi 17.000 evra, otkrivaju poruke koje su kriminalci razmenjivali.

Parezanović je navodno bio prolaz do moćnog funkcionera kog su nazivali Oskar, ali on za KRIK negira da je činio ikakve usluge Šarićevom klanu.

Sem njih, Šariću je pomagao i moćnik kog su nazivali Nikola P, a kog ni policija ni tužilaštvo nisu identifikovali.

Policija je identifikovala dvojicu funkcionera koji se kriju iza nadimaka Edo i Markus, Stefanovića i Parezanovića, što se navodi u krivičnoj prijavi koju je policija podnela 15. aprila 2022. godine Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Ovu prijavu policija je podnela protiv Šarićeve grupe, ne i protiv Stefanovića i Parezanovića, ali u njoj jasno navode da se oni kriju iza pomenutih nadimaka i da su činili usluge za kriminalni klan.

Tužilaštvo, koje je dobilo ovaj materijal od policije, nije pokrenulo istragu protiv Stefanovića i Parezanovića. U optužnici protiv Šarićeve grupe tužilaštvo ih ni ne spominje.

Na pitanja KRIK-a o ovom slučaju, tužilaštvo nije dalo odgovore već je samo saopštilo da je „o rezultatima realizovanih predmeta upoznalo kako sve međunarodne institucije, tako i javnost”.

Postavilo se pitanje – zašto se u okviru krivične prijave nisu našli i Stefanović i Parezanović?

Advokat Božo Prelević za Danas ukazuje da Stefanović i Parezanović nisu ostvarivali kontakte sa Šarićem jer su lično želeli.

„Nebojša Stefanović i Marko Parezanović nisu sarađivali zato što je to njihova inicijativa. To je inicijativa ‘velikog šefa’ iz tih razgovora. Postoji ‘mali šef’ i ‘veliki šef’, a zna se ko je jedan, a ko je drugi“, napominje Prelević.

Kako je objasnio, zbog toga ne treba ni očekivati da će Stefanović i Parezanović odgovarati.

„Ako je to tako, onda je deplasirano zašto oni nisu odgovarali. Oni ne mogu odgovarati ukoliko su to uradili po nalogu ‘velikog šefa'“, ističe on.

Prelević dodaje i da ovo nije sve od prepiski što će javnost imati prilike da vidi.

„To je samo jedan deo prepiski koje će se pojaviti. Tih prepiski će biti još i na kraju će to verovatno značajnim delom da se obelodani, samo treba da nas još malo kuvaju dok to sve ne bude objavljeno“, zaključuje Prelević.

Poslanik DS-a, Srđan Milivojević podseća da ovo nije prvi i jedini slučaj kada su funkcioneri sarađivali sa kriminalnim strukturama.

„Već 12 godina živimo u državi koju je uzurpirala i zarobila mafija, a afera oko Jovanjice kao najveće fabrike droge u Evropi koja je osmišljena kao projekat režima Aleksandra Vučića je najveća potvrda i dokaz za ovu moju tvrdnju“, kaže Milivojević.

On podseća i na slučaj rušenja u Savamaloj.

„Fantomka iz Savamale je postala narodna nošnja u Srbiji u protekloj deceniji“, kaže Milivojević.

Kako ističe Milivojević, svedočenja inspektora Milenkovića i Mitića u slučaju Jovanjica takođe svedoče o zaštiti visokih funkcionera pred zakonom.

„Svedočenje inspektora 4. odeljenja beogradske policije u vezi sa ovom fabrikom droge koje se završava rečenicom da su u okviru ove akcije planirali da uhapse direktora BIA i ministra unutrašnjih poslova bili bi dovoljni za pad vlade bilo koje države u Latinskoj Americi ali ne i u Srbiji. Nadam se da će po padu ove mafijaške vlasti biti saslušani i drugi čelnici ovog režima u vezi sa Jovanjicom na čelu sa Aleksandrom Vučićem“, zaključio je on.

Stranka slobode i pravde osvrnula se na današnji tekst KRIK-a navodeći da su naredbe dobijali od čoveka čije je kodno ime bilo Oskar.

SSP postavlja pitanje zašto niko ne sme da kaže ono što je apsolutno jasno – Oskar je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari