Sahranjen Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs 1Foto:Vesna lalić/Nova.rs

Glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a ranije danas je u Dorćol Placu održana komemoracija.

Sahrani su prisustvovali članovi porodice i prijatelji, brojne kolege kao i predstavnci političkog, kulturnog i javnog života.

Novinar Milenko Vasović rekao je da bi se „o Vesinoj uredničkoj karijeri moglo danima pričati“, ali da je dovljno reći da je pod njegovom rukom ondašnji Blic izrastao u najtiražnije, najuticajnije i najbolje novine na ovim prostorima, preneo je portal Nova.rs.

„Srpsko novinarstvo u nedelju je izgubilo onoga koji je bio orjentir, onoga oko koga smo se okupljali, mi – koji smo u taj svet ušli čista srca i sa viškom ideala. Mnogi se danas ne bi ni bavili ovim poslom da nije bilo Vese“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Simović je jedne podučavao, druge usmeravao, a za treće stvarao uslove u kojima su mogli da pišu slobodno, čuvajući profesiju i lično dostojanstvo.

„Dug je spisak onih kojima je pomogao, nekima je pružio mogućnost da rade, drugima da objave ono što niko neće, trećima da izvuku živu glavu“, naveo je Vasović.

Naveo je i da Simonović nije robovao klišeima i da se nije klanjao pred veličinama, te ukazao da su njegovo merilo bile činjenice i sloboda – iznad svega.

Na sahrani su bili političari Dragan Đilas, Vuk Drašković, Boris Tadić, Ivica Dačić, Nebojša Zelenovič, Zdravko Ponoš, fudbaler Dragan Džajić, doktor Dejan Žujović, reditelj Darko Bajić, direktor Kolor pres grupe Robert Čoban.

Simonović je bio jedan od najpoznatijih srpskih novinara i urednika, a iznenada je preminuo 8. maja u Beogradu.

Bio je urednik u redakcijama „Borbe“, nedeljniku „Vreme“, a potom dugogodišnji urednik dnevnog lista „Blic“.

Od 2020. bio je osnivač, direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs i direktor lista Nova.

Ranije danas je u Dorćol Placu održana komemoracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari