Sajam Dunava u Golupcu: Na trpezi i čuvena bistra riblja čorba 1Foto: Dragan Miletić

U Golupcu se poslednjih dana jula traži krevet više, jer se brojnim turistima koji poslednjih godina otkrivaju ovaj gradić na obali Dunava kao destinaciju za odmor, pridružuju i učesnici i posetioci tradicionalnog Sajma Dunava, manifestacije koja prezentuje kulturnu baštinu i turističke potencijale ove podunavske opštine.

Brojni raznoliki programi namenjeni različitim uzrastima i interesovanjima, koji će se od 29. do 31. jula, od jutra do kasne večeri dešavati na više lokacija privućiće i ove godine u Golubac oko deset hiljada ljudi.

Etno dvorište u gradskom parku, Zmajevo selo, srednjovekovno selo u Tvrđavi Golubački grad, tradicionalni „Golubački kotlić“ , sportska takmičenja i večernji kulturno-zabavni programi slikovito predstavljaju Golubac i njegovo zaleđe u vremenu današnjem i vremenu prošlom, saznaje Danas u Turističkoj organizaciji opštine Golubac.

-Sajam Dunava čuva tradiciju kuvanja riblje čorbe, te posebne, bistre riblje čorbe karakteristične za Golubac i ovdašnje alase. Očekujemo da će se za ovo kulinarsko takmičenje prijaviti oko stotinu učesnika. Nešto manje će ih biti u Etno dvorištu, između 60 i 70, gde svoje umeće, rukotvorine i domaće proizvode predstavljaju proizvođači iz svih krajeva Srbije.Dosadašnja Etno dvorišta pokazala su da učesnici dolaze da se druže i uživaju u Golupcu i da im prodaja nije prioritet – kaže nam direktorka Turističke organizacije Golubac, Jelena Petrović.

U vreme održavanja Sajma Dunava u gradskom parku oživi Zmajevo selo, kutak Narodne biblioteke, u kome se neguje nematerijalno kulturno nasleđe.

Namenjeno je pre svega deci kojoj se na prijemčiv način, kroz radionice različitog tipa predstavlja nematerijalna kulturna baština.

-U Zmajevom selu smo do sada najčešće imali radionice crtanja i starih zanata, a ove godine smo se odlučili za malu promenu. jednog dana imaćemo radionicu cirkuskih veština, a drugog je likovna radionica na kojoj će deca slikati ono što bude pričala naša baba Dragica, najpozatniji stori teler ili pripovedač Golupca – rekla nam je Jelena Petrović.

Deo ove tradicionalne manifestacije su i sportska takmičenja: pecanje na plovak, odvojka na plaži, jedrenje i prijateljska utakmica između FK Partizan iz Beograda i FK Đerdap iz Golupca.

-Sajam Dunava nastavlja da „živi“ punom snagom i nakon zalaska sunca. Iz Etno dvorišta, Zmajevog i srednjovekovnog sela i sportskih terena, epicentar dešavanja seli se na letnju pozornicu u Golupcu.

Bogatstvo etno različitosti kojima se odlikuje Srbija predstaviće kulturno-umetnička društva iz svih krajeva naše zemlje, a završnica dana rezervisana je za koncerte poznatih muzičkih grupa – Legendi i Zane- kaže naša sagovornica.

Golubac će poslednjih dana jula biti domaćin i gostima iz Rumunije, delegacijama iz Moldove Nova, Svinjice, Koroninija, Berzaska, kao i slovenačkog Žuženberga sa kojim se Golubac pobratimio.

Trodnevna manifestacija biće ne samo mesto zabave, već i mesto poslovnih susreta, a njeno održavanje ima i ekonomske efekte.

-Nama je bitno da lokalna zajednica ima od toga benefit . Već sada su smeštajni kapciteti svi puni, raspolažemo sa oko 600 ležajeva, a održavanje sajma svakako da ima direktan efekat na povećan promet u ugostiteljskim i prodajnim objektima, a posredno preko boravišne takse i preko nekih poreza koji se slivaju u opštinski budžet – objašnjava direktorka Turističke organizacije Golubac.

Ovogodišnji Sajam Dunava odvija se pod pokroviteljstvom Opštine Golubac i podršku projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ i brojnih sponzora i donatora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari