Sajam vinogradarstva Vivo u Irigu 1Foto: Pixabay/ GregReese

Opština Irig biće domaćin drugog po redu Sajma vinogradarstva i voćarstva Vivo 2019., koji će okupiti preko 80 izlagača iz zemlje.

Na sajmu će se razgovarati o tržištu voća, posebno jabuke, pčelarstvu, vinarstvu i ruralnom turizmu. Na čelu Programskog saveta sajma je profesor dr Zoran Keserović, stručnjak za voćarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

-Frušku goru uvek sam video kao ozbiljnog proizvođača voća, posebno jabuka i to se danas i dogodilo. Zbog toga sajam u Irigu prihvatam kao logičan događaj u regionu gde se ova delatnost može još ozbiljnije razvijati – stav je profesora Zorana Keserovića.

Kako bi predupredili neisvesnost u plasmanu voća, na sajmu će se razgovorati o tržištu voća, posebno jabuke, jer je evidentan zastoj u njenoj prodaji.

-Pojedini proizvođači sami sebe su zaustavili u prodaji, jer nisu vodili računa o klasifikaciji svoga roda, što inostrano tržište ne oprašta. Sada je najvažnije da se ofanzivnije ide prema novim kupcima, što je Privredna komora Vojvodine i učinila, ali se postavlja pitanje kakvi će odgovori stići iz pojedinih afričkih zemalja o našoj ponudi – mišljenja je profesor Keserović.

Savet poljoprivrednog sajma je prihvatio predlog da se u sajamske teme pored pčelarstva i rasprave o tržištu voća uvrsti i tema o vinarstvu i ruralnom turizmu, uz učešće gostiju iz inostranstva. Sajam se održava 14. aprila, na prostoru pored fudbalskog igrališta i koristiće se postojeći sportski balon. Ulaz je slobodan, kapije se otvaraju u 9 časova a goste pored izložbe mehanizacije, očekuju tezge sa proizvodima vinarija, zatim izlagači voćarskih proizvoda, džemova, čokoladiranog i sušenog vića, kao i medova. Očekuje se dolazak voćara iz celog regiona, kao i nekoliko gostiju iz inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari