Niški Centar za razvoj građanskog društva „Protekta“, u saradnji sa opštinom Pirot, pokrenuo je inicijativu da Pirot postane grad, a akcija će se odvijati u saradnji sa pirotskim Društvom za zaštitu životne sredine „Stara planina’’. Prikupljanje potpisa građana počeće prvih dana oktobra.

Programski direktor „Protekte“ Mladen Jovanović izjavio je da je potrebno prikupljanje potpisa 10 odsto građana.

– Ukoliko to uspemo da uradimo, Vlada Srbije je dužna da u najkraćem periodu reaguje i da parlament pokrene proceduru da i Pirot dobije status grada – kaže Jovanović, dodajući da Pirot to zaslužuje.

– Naša ekspertiza pokazuje da bi to moglo da utiče na demografska kretanja koja su u celom Pirotskom okrugu loša. Jedan od glavnih razloga pokretanja ove inicijative upravo su demografska kretanja i pražnjenje teritorije. Pirotski okrug ima najveće pražnjene teritorije u Srbiji još od 1948. godine pa do popisa 2002. godine. Sa statusom grada Pirot će ubuduće moći da računa na formiranje komunalne policije koja može da doprinese i novom dohotku grada. Očekujemo da u procesu decentralizacije Srbije Vlada da veće ingerencije gradovima, onda i opštinama – kaže Jovanović.

Jovanović dodaje da će Pirot dobijanjem statusa grada moći mnogo da dobije.

– Verujemo da bi i ostale tri opštine Pirotskog okruga mogle da dobiju dosta ako se Pirot kao centar Okruga osnaži – rekao je Jovanović.

Predsednik Upravnog odbora „Stare planine’’ Dragan Taškov kaže da je održan prvi radni sastanak sa predstavnicima političkih stranaka u cilju postizanja konsenzusa oko promene statusa grada.

– U startu je to veoma važno da vidimo da li sve političke stranke podržavaju ovu akciju – kaže Taškov, dodajući da su stranke pokazale interes da u tome učestvuju.

Taškov dodaje da sledi i medijska kampanja i upoznavanje građana sa celom akcijom i razlikama između opštine i grada.

– Početkom oktobra očekujemo da počnemo sa prikupljanjem potpisa građana, potrebno je oko 5.200 potpisa, a to neće biti nimalo lak posao. Očekujemo podršku nevladinih organizacija i stranaka – kaže Taškov, dodajući da bi do kraja oktobra Vladi trebalo da predaju uz potpise građana i analizu potencijala Pirota da postane grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari