Dugogodišnji predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh rekao je juče da je spreman da podnese ostavku, ali da ne veruje opoziciji, čije predstavnike je nazvao „dilerima droge“. Saleh je to rekao u obraćanju masi od nekoliko desetina hiljada pristalica, ispred predsedničke palate u jemenskoj prestonici Sani, u kojoj je juče protest najavila i opozicija.


On je dodao da želi da ode sa funkcije mirno, ali, kako ocenjuje agencija AP, njegova oštra retorika usmerena na opozicione vođe nagoveštava suprotno. Saleh, koji već 32 godine upravlja Jemenom, optužio je protivnike da su „mala manjina“ i dodao da su dileri droge, perači novca i pobunjenici.

Demonstranti u Jemenu već dva meseca protestuju tražeći ostavku Saleha, koji je 20. marta raspustio vladu i imenovao prelaznu do izbora novog kabineta. Saleh, koji je na vlasti 32 godine, u više navrata je pokušao da umiri demonstrante obećavajući im da će doneti novi ustav koji će garantovati nezavisnost parlamenta i sudstva. On je, takođe, najavio da će do kraja godine biti održani opšti izbori, a početkom 2012. biti formirana nova vlada.

Opozicija je odbila njegove inicijative navodeći da je za njih prekasno i da su ih događaji prevazišli. Bezbednosne snage su tokom protesta prošlog petka otvorile vatru na demonstrante i ubile njih 40. Nakon toga, Saleh je izgubio ključnu podršku i u krugu svojih najbližih saradnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari