Salu za fizičko nema 41 škola u Beogradu 1foto FoNet/Antonio Ahel

Na teritoriji Grada Beograda od ukupno 202 osnovne škole 21 nema fiskulturnu salu, što je oko 10 odsto, dok od 87 srednjih škola njih 20 nema salu, odnosno oko 22 odsto, rečeno je Danasu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

– Nastava fizičkog vaspitanja za učenike u ovim školama realizuje se na bazenima, sportskim centrima, balon-salama ili u najbližim školama koje imaju fiskulturnu salu i slobodne termine. Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu za tu namenu svake godine izdvaja sredstva za zakup objekata u kome se izvodi nastava fizičkog vaspitanja, a od početka ove kalendarske godine izdvajaju se sredstva za pet osnovnih i 10 srednjih škola – kažu u Sekretarijatu.

Napominju da je u narednom periodu u planu izrada projekta za dogradnju fiskulturne sale u OŠ „Duško Radović“ u Sremčici. Radi se na projektu izgradnje fiskulturne sale u OŠ „Mića Marković“ u Maloj Ivanči, kao i za OŠ „Gavrilo Princip“ u Zemunu.

– U toku su i radovi na izgradnji sale u OŠ „Stevan Sremac“ u Dobanovcima koja će biti završena do kraja godine. Nove fiskulturne sale u proteklih pet godina dobile su osnovne škole „Dositej Obradović“ u Umci, „Karađorđe“ u Ostružnici, „Dušan Vukasović Diogen“ u Bečmenu, „Anton Skala“ na Savskom vencu i „Nikola Tesla“ u Leštanima, dok su u Zemunskoj gimnaziji, srednjoj ekonomskoj školi „Nada Dimić“ i Dvanaestoj gimnaziji fiskulturne sale potpuno renovirane. Preseljenjem jedine Sportske gimnazije u Srbiji, koja od 2017. godine nastavu održava prvi put u svom prostoru, rešili smo problem fiskulturne sale i za ovu školu, koja nije imala čak ni svoj objekat – ističu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari