Seminar „Obuka za anketarke“ u okviru projekta „Seoske žene – neiskorišćeni potencijal“ održan je u opštini Pirot. Pored osam nezaposlenih žena iz Draginca u babušničkoj, Moklišta u belopšalanačkoj, Poljske Ržane i Krupca u pirotskoj i Željuše u dimitrovgradskoj opštini seminaru su prisustvovali i predsednici mesnih zajednica ovih sela.

Istraživanje o položaju žena u pirotskom okrugu koje smo sprovele za potrebe projekta donelo je poražavajuće podatke, posebno u delu zastupljenosti žena u opštinskim parlamentima u okrugu i u delu obrazovanja. Prema istraživanju, koje je urađeno uz pomoć podataka Republičkog zavoda za statistiku, 10 posto žena u okrugu je bez ikakvog obrazovanja, 27 posto je bez završene osnovne škole, a 25 posto samo sa osnovnim obrazovanjem. Zato je potrebno mnogo raditi na programima dodatnog obrazovanja i osnaživanja žena za političko delovanje – kaže menadžerka projekta Gordana Simonović Veljković.

Žene koje su prisustvovale seminaru ocenjuju svoj položaj kao veoma nepovoljan, ali ističu da su i te kako spremne da se bore za poboljšanje statusa seoske žene. Ankica Slavković iz Krupca kraj Pirota radila je u predionici „Piroteks“.

– Firma je propala i ne radi godinama. Morala sam da se vratim poljoprivredi i da nešto radim. Ima puno žena u selima koje su ostale bez posla a htele bi nešto da rade – kaže ona.

Polaznice seminara dobile su teorijsku i praktičnu obuku za posao anketarki, i one će u svojim selima raditi anketu pomoću koje će biti formirana baza podataka o radno sposobnim nezaposlenim ženama.

– Baza podataka poslužiće za dalja istraživanja položaja žena u ruralnim sredinama, ali i kao polazište za nove projekte čija bi realizacija doprinela poboljšanju položaja žena i jačanju ženske inicijative u selima pirotskog okruga- kaže Simonović Veljković.

Projekat „Seoske žene – neiskorišćeni potencijal“ realizuje Društvo za zaštitu životne sredine „Stara planina“ iz Pirota uz podršku neformalne grupe „Žene juga“. Projekat je podržan na konkursu Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike za unapređenje položaja žena iz dvostruko / višestruko diskriminisanih grupa, koji se realizuje u okviru Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) iz sredstava Evropske unije. Realizaciju projekta dodatno je podržala opština Pirot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari