Samo deset žena na čelu gradova i opština 1Foto: FreeImages / Chris Greene

Nakon aprilskih izbora, na mestu gradonačelnice ili predsednice opštine u više od 160 lokalnih samouprava u Srbiji našlo se samo deset žena ili 6,02 odsto u ukupnom broju lokalnih lidera, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kako se navodi u saopštenju, reč je o napretku u odnosu na prethodni mandat kada je gradove i opštine vodilo sedam dama.

Četiri gradonačelnice i predsednice zadržale su čelnu poziciju – Jasna Avramović u Smederevu, Jelena Trifunović u Svrljigu, Vesna Stambolić u Lučanima i Dubravka Kovačević Subotički u Pećincima.

Šansu su zaslužile Stana Đember (Čoka), Aleksandra Popović (Surdulica), Irena Vujović (Savski venac), Sanja Stajić (Merošina), Dragana Mitrović (Vršac) i Dušanka Golubović (Sombor) dok predsednice više nisu Tijana Blagojević (Vračar), Branka Savić (Barajevo) i Vesna Šalović (Surčin).

Sa izuzetkom Smedereva, Sombora i Vršca, damama su poverene relativno male samouprave. Zajedno pokrivaju tek 6,5 odsto teritorije Srbije i u njima živi nešto više od 380.000 stanovnika. Savski venac, Vršac i Pećinci po razvijenosti svrstane su u I grupu, Sombor i Smederevo u grupu II, a Lučani i Čoka u grupu III. Merošina, Surdulica i Svrljig ne samo da su u grupi najnerazvijenih opština već su među 19 samouprava koje se smatraju devastiranim jer su ispod 50% republičkog proseka po razvijenosti.

Prema podacima Razvojne agencije Srbije, prosečna stopa nezaposlenosti u ovih deset lokalnih samouprava je 34 odsto. Najviša je u Merošini (55%), Surdulici (48%), Čoki (47%) i (Svrljigu 46%), a najmanja na Savskom vencu (svega dva %). Prosečna plata iznosi 334 evra i najviša je u Vršcu (440 evra) i Savskom vencu (424 evra), a najniža u Merošini (222 evra), Svrljigu (255) i Čoki (277).

– Ženama u našoj zemlji na raspolaganju je veoma mali broj programa koji ih osnažuje i podstiče da se uključe u politički, društveni i ekonomski život. Situacija je posebno alarmantna u ruralnim područjima gde je više od 50 odsto žena nezaposleno i jedna su od najugroženijih i najranjivijih grupa. NALED će raditi sa lokalnim samoupravama na konkretnim programima podrške za žene koje se bave malim biznisom, turizmom, poljoprivredom i starim zanatima. Podaci Svetske banke pokazuju da je samo 54 odsto žena u Srbiji deo radne snage naspram 70 odsto muškaraca i da zbog takve nejednakosti naša zemlja gubi 16% potencijalnih prihoda – kaže članica Upravnog odbora NALED-a i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

U novembru prošle godine NALED je inicirao potpisivanje Deklaracije za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou s predstavnicima 20 lokalnih samouprava. Deklaracija obavezuje gradove i opštine da u budžetima planiraju sredstva za posebne programe ekonomskog osnaživanja žena i smanjivanja rodne nejednakosti. Podršku potpisivanju deklaracije dala je predsedavajuća Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.