Samo hitno kod lekara specijaliste 1Foto: Senad Zupljanin

U Domu zdravlja u Novom Pazaru primarna zdravstvena zaštita je redovna za pacijente koji nisu inficirani virusom korona, a specijalistički pregledi su odloženi do daljeg.

Načelnica Doma zdravlja dr Nataša Mijailović kaže da se specijalistički pregledi obavljaju samo za hitne slučajeve.

– Za hitne slučajeve ne važe termini. Oni dobijaju upute koji važe 24 sata i tako im se pruža adekvatan medicinski tretman. Nije se desilo da hitni slučajevi ne budu medicinski zbrinuti, pojašnjava dr Mijailović i dodaje da je broj pacijenata, koji su zbog drugih bolesti tražili pomoć lekara, u prethodnom periodu, znatno smanjen zbog epidemije korona virusa i da su „prepisivanje terapija ili dobijanje uputa obavljali preko telefona“.

Izabranim lekarima javljaju se samo pacijenti koji nisu zaraženi korona virusom. Svi ostali, sa simptomima ovog virusa moraju u kovid ambulante.

Prema podacima novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ), od početka ovog meseca do pre tri dana, registrovano je 251 obolelih. Ta zdravstvena ustanova svakodnevno evidentira od 10 do 20 novozaraženih ili oko 20 odsto od broja testiranih. Zvanična statistika ZZJZ pokazuje da su do 12. juna prošle do 17. februara ove godine, preminule 172 osobe. U samoizolaciji, trenutno, se nalazi 238 osoba.

Vakcinisano je više od 3.500, a revakcinisano preko 1.500 ljudi.

Najviše ih je imunizovano kineskom i „Fajzer“ vakcinom, a najmanje cepivom „sputnjik V“. Broj vakcinisanih se i delje ocenjuje kao „relativno solidan“, zbog nepoverenja i neobaveštenosti građana, ali i zbog delovanja antivakcinalnog lobije, u kojem ima i zdravstvenih radnika. Vakcinisanje i revakcinisanje, do sada, se obavljalo na tri punkta (ZZJZ, Dom zdravlja i Dom omladine).

Direktor ZZJZ primarijus dr Šefadil Spahić kaže da je u pripremi otvaranje četvrtog punkta u Medicinskoj školi, gde će biti četiri mesta za vakcinaciju. Nabavljena je neophodna oprema i prekjule je sanitarna isnpekcija obišla novi punkt, koji će početi da radi početkom sledeće sedmice. On upozorava na „porodično zaražavanje“ u Novom Pazaru „jer ima porodica sa istovremeno 2-3 člana pozitivna“.

– U Novom Pazaru „kriva“ su za to porodična slavlja, koja se organizuju bez obzira na sva naša upozorenja. Ovih dana imaćemo razgovore sa vlasnicima ugostiteljskih objekata, u kojima se organizuju takve proslve, da ih podsetimo na poštovanje propisanih protivepidemiološke mera, ističe dr Spahić i dodaje da je povećan i broj inficiranih u susednoj Raški gde se „veliki broj kontakata ostvaruje u ugostiteljskim objektima.

Na kovid odeljenjima oko stotinu pacijenata

Na kovid odeljenjima Opšte i u privremenoj bolnici u Novopazarskoj Banji broj hospitalizovanih, svakodnevno se kreće oko 100. Više od polovine su iz Novog Pazara, slede Raška i druge okolne opštine. Nema pacijenata koji se transportuju u veće zdravstvene ustanove, a broj onih na respiratorima i tretmanu terapijom kiseonika kreće se oko desetak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari