Samostalni sindikat: Nema dostojanstvenog rada bez zarade od koje može pristojno da se živi 1Foto: EPA-EFE/ JEROME FAVRE

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) danas je, povodom, 7. oktobra – Svetskog dana dostojanstvenog rada, ukazao da će biti omogućen društveni i privredni napredak u korist svih građđana Srbije, samo uz zarade od kojih može pristojno da se živi, otvaranje novih kvalitetnih radnih mesta i punu primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu.

„Iako se često čuje argument da privreda ne može da priušti veće plate i bolje uslove rada, potrebni troškove za te namene su kratkoročni i brzo će premašiti dugoročnu dobrobit“, navodi se u saopštenju SSSS.

Ocenjeno je da Vlada Srbije treba da više radi na kreiranju radnih mesta i to ne samo bilo kakvih mesta, nego onih koje obezbeđuju dostojanstven rada za sve.

„Da bi se postigao rast životnog standarda i privrede potrebno je razviti produktivno zapošljavanje. Takođe, potrebno je kreirati bolja radna mesta za žene i muškarce, a ona mogu biti bolja samo ako se unapređuju zajedno sa standardima i pravima“, smatra SSSS.

Taj sindikat insistira da dostojanstven rad „obuhvata prilike za rad koji je produktivan i omogućava pristojnu zaradu, socijalnu zaštitu za porodicu, bolje mogućnost za lični razvoj i socijalnu integraciju, slobodu izražavanja svojih potreba, organizovanje i učestvovanje u odlučivanju i jednakost u mogućnostima i tretmanu za muškarce i žene“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari