Šangaj se vraća normalnom životu 1foto EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Šangaj bi trebalo da počne da se vraća normalnom životu nakon višenedeljnog strogog lokdauna, prenela je agencija Rojters. Kako je kazala zamenica gradonačelnika Šangaja Zong Ming, od danas se očekuje postepeno ublažavanje mera, a od prvog juna može se očekivati povratak normalnom životu.

Ona je kazala da će ukidanje mera biti postepeno sprovedeno, a da će zabrane kretanja ostati da važe do 21. maja kako bi se sprečio ponovni skok broja zaraženih.

-Od prvog juna, preko sredine juna do kraja juna, sve dok je rizik od porasta broja zaraženih pod kontrolom, u potpunosti ćemo primeniti mere prevencije i kontrole epidemije, normalizovaćemo upravljanje, i potpuno vratiti normalnu proizvodnju i život u grad – kazala je Ming.

U sklopu prvog ublažavanja mera danas će biti otvorene prodavnice i apoteke, a poveća će se i broj letova i vozova koji saobraćaju. Kada se ukine zabrana kretanja, građani će moći da uđu u javni prevoz samo sa negativnim testom.

U Šangaju, u kome živi 25 miliona ljudi,  totalni lokdaun počeo je na kraju marta, što je ostavilo i velike finansijske posledice ali izazvalo i nezadovoljstvo građana. Stroge mere uvedene su u sklopu namere da se kovid 19 potpuno iskoreni. Rojters prenosi da je juče otkriveno manje od 1,000 zaraženih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari