Sanja Kljajić: Još jedna predstava u kojoj su novinari kolateralna šteta 1Foto: FoNet/ AP

Prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića Kosovu najdeblji kraj izvukli su novinari, jer su tri ekipe iz Srbije bile mete napada, odnosno incidenata.

Napadnuta je ekipa Insajdera, novinarke Dojče velea i Tanjuga, o čijoj bezbednosti, očigledno, niko nije vodio računa.

Sanja Kljajić, novinarka Dojče velea koju su napali albanski demonstranti, kaže za Danas da kada sa ove distance analizira situaciju, sve joj izgleda kao još jedna predstava u kojoj su novinari unapred bili uračunati kao kolateralna šteta.

– Ne izgleda mi kao da je neko napravio bilo kakav propust, naprotiv. Plan im je bio dobar, plan je uspeo, a da je neko od novinara i ozbiljnije povređen, nije kao da bi se bilo koja od dve strane iskreno potresla. Imaju mnogo toga zajedničkog, a prezir prema medijskim slobodama je sigurno jedna od tih stvari – ističe Kljajić za Danas.

Reporterke Dojče velea Sanja Kljajić i Elona Elezi napadnute su na putu za selo Banje, u opštini Srbica, odakle su izveštavale o blokadama puta u znak protesta zbog posete Vučića. One su uz pomoć lokalnog stanovništva i policije uspele da se vrate ka severu Kosova. NJih je napalo desetak demonstranata, navodeći da ih one provociraju tablicama. Sanji su tražili ličnu kartu, kako bi se uverili da je Srpkinja. Bila je uplašena i pomislila je da se iz te situacije neće izvući i da ih demonstranti neće pustiti.

Na pitanje ko je odgovoran zbog bezbednosnih propusta, novinar Idro Seferi kaže za Danas da su za sve odgovorni oni koji više nisu živi.

– Nekada je biti novinar bilo prestižno, ali svugde su novinari kolateralna šteta, jer svi pomalo lažu a novinari moraju to da prenose. Žao mi je svih kolega a naročito jer znam kako je kad želiš raditi svoj posao, a ne možeš. Zbog previše mlaćenja u prazno, javna reč je izgubila težinu, a zbog toga novinari sad izgledaju kao lažovi i svi imaju tu neverovatnu želju da mlate makar jednog novinara tokom karijere za života na Balkanu – naglašava Seferi.

Perica Gunjić, glavni urednik Cenzolovke, kaže za Danas da ne zna detalje o organizaciji odlaska novinara na Kosovo, ali da ima utisak da su u takvim situacijama novinari „glineni golubovi“ političara.

– Ne znam kolika je odgovornost srpskih političara, a koliko su na to imali uticaja Albanci ili KFOR. Kada kažem „glineni golubovi“, mislim na to da su političari često spremni da takve situacije iskoriste za svoju propagandu i da im ovakvi incidenti odgovaraju, pa ih čak i sami, preko svojih ljudi za specijalne zadatke, izazivaju – smatra Gunjić.

Ekipa Insajdera napadnuta je na putu koji vodi od sela Banje ka Kosovskoj Mitrovici. Kako je naveo Insajder, njihovi novinari su krenuli alternativnim putem kako im je savetovala policijska patrola, ali su naišli na još jednu blokadu. „Prvo su okupljeni građani, u trenutku kada je ekipa Insajdera zaustavljena da se legitimiše, opkolili automobil. Situacija je postala sve napetija pa su čak pojedinci iz grupe, u trenutku kada je automobil krenuo, otvorili vrata i pokušali da izvuku jednu od novinarki Insajdera dok su ostali okupljeni lupali po automobilu“, naveo je Insajdera, dodajući da su na kraju ipak uspeli da prođu.

Novinarska udruženja osudila napade

UNS sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije saopštio je da je najoštrije osudio napade na novinare tokom posete predsednika Aleksandra Vučića. UNS istovremeno zahteva od nadležnih kosovskih organa da hitno pronađu i kazne odgovorne za ove napade. Osim ekipe Insajdera, kako je saopštio Tanjug, Albanci su napali i ekipu ove agencije u mestu Vojteš, gde su ih gađali flašama. Napade je osudio i NUNS navodeći da je nedopustivo je da kosovska policija, koja se nalazila na licu mesta, nije mogla novinarima da garantuje bezbedno izveštavanje.

Gordana Uzelac: Hvala na brizi

Na pitanje da li se osećala bezbedno prilikom izveštavanja sa Kosova tokom vikenda, novinarka TV Pink Gordana Uzelac nam je poručila: „Veliko hvala na Vašoj brizi, ali, dnevna novina Danas nije nikada do sada pokazala interes za napade na mene i novinare medijske kuće za koju radim, te smatram da nema potrebe da ovoga puta menjamo vašu dosadašnju praksu.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari