Grad Šabac poklonio je početnicima u gajenju pčela košnice sa rojevima u ukupnoj vrednosti od tri miliona dinara. Direkcija za poljoprivredu grada Šapca i pčelari početnici potpisali su ugovore o dodeli besplatnih košnica. Po pet košnica dobilo je 35 novih proizvođača, a bilo je više od stotinu prijava. Prema rečima direktora šabačke Direkcije za poljoprivredu Vladimira Špegara, cilj akcije je da se pospeši ta grana poljoprivrede.


– Proizvodnja meda je jako unosan posao i faktički sve se može izvesti i ostvariti značajan profit. Mladi pčelari imali su obavezu da prođu seminar starijih kolega, da polože ispit i tako steknu pravo na košnice sa rojevima, rekao je Špegar. Jedna od obaveza korisnika donacije je da za tri godine od ostvarenog prihoda povećaju broj košnica tri puta. Rad pčelara početnika pomagaće mentori iz četiri šabačka udruženja proizvođača meda.

Sa više od 200 tona meda godišnje šabački kraj je jedan od najvećih proizvođača meda u Srbiji. Samo u 2014. godini, koja je za pčelare bila nepovoljna, proizvedeno je 217 tona meda, što je registrovana količina, a nezvanično je proizvedeno još 30 odsto od ove količine. Na teritoriji grada Šapca registrovano je 7.329 košnica i 151 pčelar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari