Šansa za roditeljstvo: Parovima iz Srbije omogućena donacija polnih ćelija i embriona 1Foto: FreeImages/Tiny-Grasp

Stupanjem na snagu novih pravilnika, parovima iz Srbije omogućena je donacija polnih ćelija i embriona, kao i mogućnost ženama bez partnera da postanu majke, saopštilo je Udruženje Šansa za roditeljstvo.

Udruženje Šansa za roditeljstvo, jedino nacionalno udruženje koje se bavi informisanjem, edukacijom parova i pojedinaca u borbi za potomstvo, kao i zalaganjem za bolje uslove biomedicinski potpomognute oplodnje u Srbiji sa nestrpljenjem je dočekalo podzakonska akta koji prate Novi Zakon o lečenju neplodnosti i od suštinskog su značaja za proceduru donacije u Srbiji, navodi se u saopštenju za medije.

Kako se ističe, jasno su definisani uslovi koje davalac mora da ispunjava, a uspostavljen je i novi sistem evidencije – državni registar, koji će sadržati sve podatke o svim korisnicima u bilo kom segmentu postupka biomedicinski potpomognute oplodnje.

Pravilnici se ne odnose na finansiranje od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje već samo definišu način kako će se izvoditi donacija, navodi Šansa za roditeljtsvo.

Surogat materinstvo Zakon o lečenju neplodnosti još uvek ne prepoznaje kao postupak potpomognute oplodnje, dok je kreiranje embriona od obostranog doniranog materijala takođe zabranjeno.

Uz dozvolu za obavljanje te delatnosti, biće dozvoljen uvoz i izvoz reproduktivnih ćelija iz banaka koje ispunjavaju međunarodne uslove i kriterijume, ukoliko u Srbiji ne bude obezbeđen potreban materijal. Embrioni se ne mogu uvoziti, odnosno izvoziti, dodaje se u saopštenju.

Udruženje Šansa za roditeljstvo je od stupanja na snagu novog Zakona više puta apelovalo na značaj podzakonskih akata bez kojih sam Zakon nije bilo moguće inplementirati, zbog čega je mnoštvo parova bilo prinuđeno da pomoć potraži u inostranstvu.

Sa novim pravilnicima jeste definisamo mnogo toga, ipak i dalje ostaju neka nerešena pitanja koja pravilnici nisu obuhvatili. „Nadamo se da će svi detalji u vezi sa samom donacijom uskoro biti rešeni“, navode iz tog Udruženja.

Donacija reproduktivnih ćelija i embriona osetljiva je procedura koja otvara mnoga pitanja, posebno etička i zakonska.

Udruženje Šansa za roditeljstvo u saopštenju podseća na važnost stroge kontrole ove procedure, jasno uokvirene zakonske regulative, kao i na neprestano praćenje od strane nadležnih ustanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari