SANU: Akademik Vasilije Krestić ne stoji iza "non-pejpera" o Kosovu i Metohiji 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) je danas odbacio navode da akademik Vasilije Krestić stoji iza „non-pejpera“ o Kosovu i Metohiji koji je objavio potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi.

„Kategorički tvrdimo da je reč o grubom falsifikatu, kojim se SANU po ko zna koji put uvlači u prizemne političke igre“, navodi se u saopštenju.

SANU navodi da je tekst, pripisan akademiku Vasiliju Krestiću, u celosti izmišljen jer se on, kako tvrde, nikada nije bavio ni naučnim ni političkim problemima Kosova i Metohije, niti je ikada napisao i potpisao rad slične sadržine.

Dodali su da su se članovi SANU uvek javno izjašnjavali o pitanjima kosovske problematike i da zbog toga nema potrebe za „tajnim dokumentima“.

„Da je reč o falsifikatu pokazuje i činjenica da je forma zaglavlja SANU preuzeta sa dokumenta na kome se nalaze brojevi telefona koje Akademija već neko vreme ne koristi“, dodaje se u saopštenju.

SANU navodi i da je pod brojem navedenim u dokumentu koji je objavio Bisljimi već zaveden drugi dokument, dok „non-pejper“ nigde ne postoji.

„Izvršni odbor SANU konstatuje da poturanje ovog lažnog i tendencioznog dokumenta predstavlja novi, maliciozni oblik napada u odnosu na ono što je dosad pripisivano SANU u izjavama pojedinih političara u nekim novinskim tekstovima“, piše u saopštenju Izvršnog odbora te intitucije.

Bisljimi je u četvrtak na društvenim mrežama objavio navodni „non-pejper“ za koji tvdi da je Krestić autor, uz ocenu da taj dokument predstavlja „prave namere“ Zajednice srpskih opština (ZSO), odnosno „dokaz da je ZSO trojanski konj koji Beograd pokušava da podmetne Kosovu ne bi li pripremio put za njegovu podelu“.

„Osnivanje ZSO nije cilj samo po sebi, već predstavlja jedan važan korak ka sveobuhvatnom cilju ‘srpskog sveta’ koji se poklapa sa teritorijom bivše Jugoslavije“, ocenio je Bisljimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari