Saobraćajna policija: Mnogo pijanih vozača 1Foto: Dejana Majstorović

U akciji saobraćajne policije, sprovedenoj protekle noći u Beogradu, otkriveno je 178 vozača koji su vozili u alkoholisanom stanju, od kojih je 14 zadržano na trežnjenju, 81 je kažnjen zbog prekoračenja brzine, a ukupno je sankcionisan 371 prekršaj.

Saobraćajci su napisali kazne i za 112 ostalih prekršaja, poput nevezivanja pojasa, istekle registracije ili vozačke dozvole, a uhapšena je i jedna osoba za kojom je bila raspisana poternica. Saobraćajne policajce je na četiri punkta obišao i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji im je poručio da revnosno rade svoj posao i da nikom ko je napravio prekršaj ne „opraštaju“ kaznu, bez obzira na kojoj funkciji on bio i kako se zvao, ili ako je poznata ličnost.

Beogradska saobraćajna policija dobila je nove, savremene radare, povezane sa kompjuterom, koji otkrivaju prekršioce i snimaju prekršaje u svim vremenskim uslovima, a uključuju se automatski, čim se prekorači programnirana brzina. Ti radari mogu biti smešteni u vozilu, ili van njega, a Stefanović je obišao dva punkta na kojima su bili instalirani, u ulicama koje su noću neretko „poligoni“ za brzu vožnju – Bulevaru mira na Dedinju i Vojvođanskoj ulici na Novom Beogradu. Stefanović je obišao i saobraćajce koji su radili kontrolu alkoholisanosti na prilazu Pupinovom mostu u Zemunu, kao i na uključenju na autoput iz ulice Omladinskih brigada.

Saobraćajci su, bez izuzetka, uz minimalno zadržavanje alkotestirali sve vozače, i niko od njih, čak i oni koji su uhvaćeni sa više od dozvoljena 0,3 promila, nije se bunio zbog toga. Među onima koji su prekoračili brzinu bio je i poznati muzičar, jedna od najvećih zvezda na prostoru bivše Jugoslavije, koji se nije bunio zbog kažnjavanja, a neki vozači, takođe uhvaćeni u tom prekršaju, iskoristili su priliku da, dok im je policija pisala kaznu, uzmu od njega autogram. Zanimljivo je da saobraćajci nisu kontrolisali brzinu na Pupinovom mostu, koja je iz birokratskih razloga ograničena na 50 kilometara na čas, kao i celom dužinom do priključenja na Pančevački put, jer verovatno i sami shvataju besmislenost tog ograničenja na saobraćajnici koja je kao autoput.

Prema oceni načelnika beogradske saobraćajne policije Dragana Bogosavca, noć sa petka na subotu je, iako je početak vikenda, bila neoubičajeno dobra što se saobraćajnih prekršaja tiče, a razlog za to je verovatno saznanje da je policija počela oštrije kontrole tim danima.

Stefanović je novinarima koji su pratili akciju saobraćajaca rekao da je njen cilj da se pošalje poruka vozačima da u vreme predstojećih praznika policija neće tolerisati kršenje propisa i da će učiniti sve da pojačanim kontrolama sačuva što više života. “U poslednjih 10 godina broj stradalih u saobraćajnim nesrećama u Beogradu je dvostruko smanjen, ali to i dalje nije dovoljno, mi želimo da postignemo još bolje rezultate”, poručio je Stefanović.

Stefanović je najavio da će saobraćajna policija sprovoditi akcije pojačane kontrole brzine i alkoholisanosti vozača tokom celog decembra, na različitim lokacijama u Beogradu, ali širom Srbije, a pored represivnih, preduzimaće i preventivne mere. Cilj je, kako je istakao, da svi vozači, ali i drugi učesnici u saobraćaju, povedu računa kako bismo imali što manje stradalih na putevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari