"Jedina diverzija je njegova vlast": Sagovornici Danasa o Šapićevoj kvalifikaciji kvarova na autobusima i dojava o bombama 1Foto: screenshot/ N1

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić naveo je da postoje indicije da su dva autobusa koji su se zapalili tokom vožnje, kao i jedan koji se na ulici rastavio – „prepolovio“, u stvari „diverzije“ da bi se pred izbore pokazalo „da se u gradu sve raspada“.

Šapić je na TV B92 rekao da treba sačekati da se završi istraga, ali da je „prevelika koincidencija“ da se to desi za dve nedelje.

– Ova kampanja je pokazala mnogo prljavšine – rekao je on i dodao da su i dojave o bombama u školama „ponovo krenule kad su raspisani izbori“.

Rekao je da ne želi da prejudicira ko je kriv za to, ali je poručio onima koji šalju lažne dojave da ako im smeta Šapić, „udare na njega, a ne na decu“.

Pojedini predstavnici opozicije komentarisali su Šapićeve reči upozoravajući da bi one mogle, između ostalog, da se tumače kao da su upućene opoziciji, radnicima GSP odgovornih za ispravnost autobusa, ali i izazivanje panike.

Nosilac liste „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu Dobrica Veselinović ocenjuje za Danas da se navodi Aleksandra Šapića apsolutno kose sa zdravim razumom, ali i sa podacima koje sam GSP i grad Beograd imaju.

– Ti podaci pokazuju jako star fond autobusa, veliki broj otpisanih vozila, ali i brojne kvarove ispadanja i na kraju prepuštanje linija privatnicima. Očigledno je da vlast SNS-a i SPS-a već više od 10 godina ne uspeva, ne želi i ne ume da reši situaciju sa javnim prevozom u Beogradu, pa umesto da prepusti upravljanje drugima, oni pribegavaju suludim opravdanjima i pričama o diverzijama – ističe Veselinović.

Popović: Jedina diverzija je Šapićeva vlast

Predsednica beogradskog odbora SSP Mila Popović kaže za Danas da to što Šapić govori da mu se autobusi raspadaju zbog diverzija je samo “još jedan dokaz njihovog potpunog očaja”.

– U Beogradu se sve raspada, a on se pravi da ne zna zašto se to dešava. Jedina diverzija jeste njegova vlast koja već deset godina nije kupila nijedan tramvaj i trolejbus, a dele karte za metro koji ne postoji. Za to vreme potrošili su milijardu evra za GSP – navodi Popović.

Ona je, između ostalog, dodala da je „ovo je samo nastavak Šapićeve bestidne kampanje u kojoj je opoziciju optužio da dojavljuje o podmetnutim bombama u školama i vrtićima“.

– Postoji jednostavan način kako da završimo period u kome Šapić, Vesić, Mali i Vučić Beograd tretiraju kao plen, a ljude kao broj. Dovoljan je potez olovke 17. decembra. Dosta nam je uvreda i besmislica. Sve što želimo je da živimo normalno – poručuje Popović.

"Jedina diverzija je njegova vlast": Sagovornici Danasa o Šapićevoj kvalifikaciji kvarova na autobusima i dojava o bombama 2
Foto: BETAPHOTO/BEOINFO

Jovanović: Šapić treba da odgovara za širenje panike

Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik, kaže za Danas da umesto prihvatanja odgovornosti i preduzimanja konkretnih koraka da se ovakve situacije više ne ponove, a odgovorni sankcionišu ukoliko postoji propust u radu (da je kvar mogao biti otklonjen, a ne da se vozilo u saobraćaj pusti tehnički neispravno), gradonačelnik stvara paniku među građanima, “kao da nam svakodnevne dojave o bombama u osnovnim i srednjim školama i vrtićima nisu dovoljne”.

– Nadležni organi imaju zakonsku i moralnu obavezu da nas hitno obaveste o tačnostima navoda gradonačelnika Šapića ili da, sa druge strane, gospodin Šapić odgovara za širenje panike ovakvim neodgovornim i politikanskim izjavama – ističe Jovanović.

Prema njegovim rečima, Šapićeva izjava je posredno i napad i na radnike GSP-a, jer ko drugi ima pristup tim autobusima u garažama i pogonima do samih zaposlenih.

– Optuživati javno zaposlene gradskog prevoznika da se bave diverzijama i ozbiljno ugrožavaju bezbednost svih građana, i onih koji koriste prevoz, i onih koji su pešaci, vozači automobila, bicikala ili motocikala, jer i njih može da povredi ili ubije neispravno vozilo, jeste crtanje mete drugima na čelo, a verovatno kako bi se prikrila sopstvena nesposobnost, javašluk i nebriga za stanje u GSP-u i celom komunalnom sistemu Beograda – zaključuje Nikola Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari