Beogradski prof. dr. Radenko Lazarević, koji je do sada istražio oko 1. 000 srpskih pećina, sa grupom istraživača iz Valjeva otkrio je u pećini Ravništanka kraj Kučeva, na nadmorskoj visini od 45o metara, mistični „Beli dvorac“ u belom mermeru sa stalaktitima. Dužine je šest metara i u njemu se jasno uočava novotkriveni pećinski ukras- ledeni šarac Kraljevića Marka sa krilima, kako juriša ka izlazu. Šarac je bio vilovit konj i čoveku zastane dah kad vidi takav prizor. To čudo prirode zasad su videli samo malobrojni posetioci i istraživači.

-Jedino borska i majdanpečka opština sa 365 otkrivenih pećina prednjače ispred Kučeva – napisao je u svom radu dr. Lazarević – Bog i priroda su ovom kraju dali tri pećine, Ceremošnju, Ravništanku i Dubočku, sve su jedinstvene i različite od bilo koje druge na svetu-.

Ravništanka je rečna pećina dugačka 650 metara, reka nikad ne presušuje tokom godine , izgrađena je turistička staza sa 23 kratka mosta preko reke da bi se ušlo na drugi pećinski sprat. Tokom istraživanja dr. Lazarević i njegovi saradnici otkrili su i izlaz iz pećine Ravništanka i sada je to jednosmerna pećinska staza. U Ravništanki se može videti i prirodno stvoren jedan ledeni labud sa još dve vile jezerkinje. Podizanjem nivoa vode u pećini, kako je izjavio dr. Lazarević labud će plivati u vodi a vile kupati noge u jezerskoj vodi što je za turiste posebna i nezaboravna atrakcija i doživljaj. U belom dvorcu „Ravništanke“ dr Lazarević je otkrio i bele crkvene dveri u čijoj sredini stoji iguman i drži propoved.

U njenoj blizini nalazi se i daleko poznatija pećina Ceremošnja sa jedistvenim etno parkom i starom srpskom arhitetkurom koju godišnje obiđe oko 15 hiljada turista. Blizu je i Rajkova pećina kod Majdanpeka čija mistična prošlost i danas izaziva divljenje i strah, i sijaset Zlotskih pećina u kojima,kako legende kažu,i danas žive krilate životinje, koje se mogu videti i s njima razgovrati samo, za to nadarene žene.

-Turistima se , uz obilazak pećina i tradicionalnog ispiranje zlata na Peku, nudi i pripremanje zdrave prirodne hrane, odmor u planinskim selima i obilazak mnogih vrednih manastira Istočne Srbije, skoro zaboravljenih na srpskoj turističkoj karti .

Inače,kraj ove pećine arheolozi su otkrili utvrđenje nazvano Arsin grad,iz vremena Kelta,staro oko 18 vekova,kaže Goran Todorović,direktor Turističke organizacije Kučevo.

Fenomen igre svetlosti i vode koja žubori svrstava ravništanku u pećine prvog reda u Srbiji. Na jednom mestu iz stene izbija šišteći mlaz vode nazvan „Devojački kladenac“. To vrelo ni jedan turista neće moći da prođe a da se ne napije kristalno čiste vode. Tu devojke koje nameravaju da se udaju, treba ,prema legendi naroda ovog kraja, da umiju lice na Mladu nedelju i želja će im ubrzo biti ispunjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari