Saradnja policija Srbije i Crne Gore 1

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić ocenili su danas u Beogradu da policije dve zemlje, jačanjem operativne saradnje, sinhronizovanim delovanjem, mogu da suzbiju organizovani i sve druge vidove kriminala kako bi se građani osećali sigurnije.

Stefanović je istakao da je saradnja dva Ministarstva izuzetno dobra i da postoji svakodnevna razmena informacija usmerena na suprotstavljanje organizovanom kriminalu, švercu oružja i narkotika, suzbijanju opšteg kriminaliteta, ali i na to da se ne dogodi bilo kakvo ekstremističko i terorističko organizovanje na teritoriji dve države.

Zaključili smo da samo sinhronizovanim delovanjem, čvrstom rukom i potpunim pritiskom na kriminalne klanove, poput škaljarskog ili kavačkog, koji deluju na teritoriji Srbije i Crne Gore, možemo da ih suzbijemo i učinimo da se građani osećaju sigurnije, rekao je Stefanović, navodi se u saopštenju.

Govoreći o problemu ilegalnih migracija i potencijalnih novih migracionih tokova, Stefanović je rekao da je sa Nuhodžićem razgovarao o merama koje Srbije i Crna Gora mogu da preduzmu u efikasnom suprotstavljanju toj vrsti kršenja zakona.

Stefanović se osvrnuo i na nedavano potpisani Sporazum o saradnji dve policije u turističkoj sezoni, na osnovu koga srpski policajci od 1. juna patroliraju zajedno sa crnogorskim kolegama na primorju i dodao da je na sastanku razmatrana i mogućnost da, u zimskom periodu, Crna Gora uputi jedan broj policajaca u Srbiju.

Stefanović i Nuhodžić razgovarali su i o međusobnoj podršci u oblasti evropskih integracija, ali i o ulozi policije u obezbeđivanju stabilnosti i kapitalnih infrastruktura.

Nuhodžić je istakao je da Srbiju i Crnu Goru ugrožavaju isti ili slični bezbednosni izazovi – transnacionalni organizovani kriminal, nelegalne migracije i pretnje od terorizma.

Da bi organizovanom kriminalu i kriminalcima pokazali da su Srbija i Crna Gora jače od njih, od njihovih planova i ideja, neophodna je svakodnevna razmena informacija, rekao je Nuhodžić, dodaje se u saopštenju.

Razgovarali smo o mogućnosti formiranja stalnih istražnih timova koji bi se posebno bavili organizovanim kriminalnim grupama, koje najviše ugrožavaju Srbiju i Crnu Goru, obračunavaju se i deluju na ovim prostorima, istakao je Nuhodžić.

On je precizirao da bi oni bili sastavljeni od predstavnika policije, tužilaštava i drugih bezbednosnih službi.

Govoreći o ekonomskoj sradnji dve države, Nuhodžić je istakao da Crna Gora prepoznaje pozitivan odnos vlade Srbije i prijateljski doživaljava ideje vezane za putnu infrastrukturu, odnosno gradnju autoputa koji bi spojio Crnu Goru i Srbiju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari