Saradnja privredne komore i Univerziteta u Beogradu 1Foto: PKS

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, i Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu, potpisali su danas Protokol o dugoročnoj saradnji.

Cilj je uspostavljanje čvršćih veza između akademske i poslovne zajednice, jačanje mehanizama za primenu znanja i tehnologija u procesu privređivanja i rast konkurentnosti privrede.

Sve više preduzeća u Srbiji proizvodi inovativne proizvode i potrebna im je saradnja sa akademskom zajednicom i naučnim institutima. Privreda od nauke očekuje da sazna šta je čeka u budućnosti i da se akademska zajednica sve više usmerava ka pronalaženju rešenja za konkretne privredne probleme, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS. Univerzitet, sa druge strane, od privrede očekuje informacije koje će ga usmeravati ka programima i tehnikama edukacije u skladu sa potrebama kompanija, ukazao je predsednik Komore.

Ističe da u Srbiji nije dovoljno iskorišćen potencijal naučno-tehnoloških instituta iako ima uspešnih pojedinačnih primera saradnje kompanija sa akademskom zajednicom. „Na nama je da unapredimo komunikaciju između nauke i privrede – da nauku i istraživanje stavimo u funkciju privrednog i tehnološkog razvoja“, rekao je Čadež. Podseća da domaći naučni instituti svega četvrtinu prihoda ostvaruju na tržištu, dok je prosek u EU oko 60 procenata.

Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu, naglasio je da se protokolom formalizuje saradnja PKS i Beogradskog univerziteta radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva efikasnijeg transfera znanja i primene rezultata naučnog istraživanja u privredi. Rektor Bumbaširević je ukazao da je Univerzitet u Beogradu i najveća naučno istraživačka organizacija koja prihvata principe jedinstva nastave i istraživanja, a da se skoro 4.000 naučnih radova objavljuje u prestižnim međunarodnim časopisima.

Saradnja PKS i Beogradskog univerziteta, kako je predviđeno Protokolom, sprovodiće se kroz prepoznavanje potencijala rezultata naučnoistraživačkog rada, komercijalizaciju i realizaciju transfera znanja i tehnologija, konsalting pri zaštiti prava intelektualne svojine, povezivanje relevantnih subjekata u uspostavljanju saradnje nauke i privrede, učešće na domaćim i međunarodnim projektima i zajedničko promovisanje primera dobre prakse. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari